Stiri: Finante

30 de milioane euro, disponibile pentru IMM-uri

21.07.2014

Întreprinderile mici şi mijlocii şi entităţilor publice din România care implementează proiecte în industrie, servicii şi infrastructură au la dispoziţie 30 de milioane de euro, fonduri acordate de către Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin intermediul BCR Leasing.

Aceasta este a doua tranşă a unui credit de 75 milioane euro aprobat de BEI, ca urmare a folosirii primei părţi a creditului de 15 milioane euro semnat la începutul acestui an.

„Finanţarea proiectelor implementate de IMM-uri şi companiile medii este un obiectiv-cheie al politicii BEI în România deoarece sectorul IMM şi al companiilor medii reprezintă motorul dezvoltării, inovaţiei şi creării de noi locuri de muncă. În cadrul acestei cooperări cu BCR Leasing, un partener consacrat al instituţiei de finanţare, BEI dă asigurări că beneficiile acestei implicări, adică termenii favorabili al creditării, vor ajunge la beneficiarii finali”, a afirmat Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele BEI responsabilul pentru România.

Creditul este acordat în cadrul unui Plan Comun IFI de acţiune pentru Dezvoltare în Europa Centrală şi de Sud-Est, program care intensifică implicarea în susţinerea continuării procesului de convergenţă, a accesului la finanţare al IMM-urilor, competitivitatea şi eficientizarea, precum şi securitatea energetică.

„Parteneriatul dintre BEI şi BCR Leasing direcţionează resursele financiare direct către nevoile IMM-urilor, companiilor medii şi entităţilor din sectoarele publice. IMM-urile în special reprezintă aproape două treimi din PIB-ul României. Iniţiativa lor antreprenorială, rezultatul producţiei şi formarea capitalului sunt vitale pentru a creştere economică sănătoasă. Prin intermediul resurselor BEI, BCR Leasing este capabilă să ofere beneficii financiare cheie suplimentare: acces flexibil şi convenabil la achiziţii în leasing, consiliere financiară şi serviciile aferente care permit creşterea productivităţii pe termen lung şi o compatibilitate mai bună cu un mediu economic dinamic şi complex”, a spus Bogdan Speteanu, CEO al BCR Leasing IFN.

În plus, acest credit se aliniază priorităţii BEI de a sprijini IMM-urile din Europa, iar împrumutul va susţine investiţiile IMM-urilor legate de achiziţionarea, renovarea sau extinderea activelor corporale (altele decât terenuri), a cercetării şi dezvoltării şi a creării reţelelor de distribuţie pe piaţa internă şi pe alte pieţe din interiorul UE, acoperind nevoile de capital de lucru pe termen mediu şi lung pentru finanţarea ciclului lor comercial regulat.

De asemenea, entităţile din sectorul public care deţin proiecte de investiţii în domeniile transportului, energiei, reziduurilor, telecomunicaţiilor, apei, sănătăţii şi educaţiei sau pentru locuinţele sociale pot accesa aceste fonduri.