Stiri: Companii

30% din firmele FTSE 100 nu oferă un tablou complet privind performanța afacerilor

15.12.2016

Aproximativ o treime (30%) din companiile FTSE 100 ascund informații relevante din rapoartele lor anuale și portretizează un tablou incorect al oportunităților și riscurilor, potrivit unui nou raport de cercetare al proiectului „Valorizarea Talentelor”, o colaborare între Chartered Institute of Management Accountants (CIMA), Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) și Chartered Management Institute (CMI).

Raportul arată că multe organizații nu includ informații vitale cu privire la de forța de muncă, inclusiv despre incidente legate de protecția muncii și a sănătății la locul de muncă, încălcări ale securităţii datelor, provocările legate de calificări şi rulajul angajaților în rapoartele lor anuale, creând astfel un risc real pentru cei care folosesc astfel de rapoarte, precum investitorii.

„Acest raport arată cât de importantă este nevoia de schimbare. Trebuie să le recunoaștem angajaților rolul cheie de a crea și consolida valoarea la locul de muncă. Eșuarea în a obține această recunoaștere determină o serie de riscuri majore – ceea ce înseamnă că oportunități imense vor fi ratate – deoarece liderii de business, investitorii și alţi stakeholderi nu vor avea datele complete pentru a lua cele mai bune decizii. Pentru a adresa această problemă este nevoie de o abordare integrată. Acest efort combinat este necesar pentru a furniza datele care să asigure informaţiile esenţiale pentru conturarea viziunilor ce transformă performanța de business pe termen scurt, mediu și lung”, a spus Kristof Kmuk, CIMA Emerging Markets Development Manager CEE.

Astfel, conform sursei citate, spațiul dedicat bunăstării angajaților în unele rapoarte s-a redus semnificativ, 2 din 5 companii micșorând volumul de informații pe care îl raportează în acest sens.

Cu toate acestea, o comparație între rapoartele companiilor și cele redate în presă arată că nu toate organizațiile au fost transparente în rapoartele anuale, cu privire la problemele legate de forța de muncă. De exemplu, au existat trei cazuri de grevă la locul de muncă printre companiile FTSE 100 relatate în presă; două dintre aceste greve au fost raportate pe larg în rapoartele anuale, dar celălalt nu a fost raportat deloc. În total, au existat patru cazuri de tranzacţii realizate pe bază de informaţii privilegiate (insider trading) în presă, dar niciunul nu a fost relatat în rapoartele anuale.

„Peisajul modern de business este din ce în ce mai mai mult format din lucruri intangibile precum capitalul social, intelectual sau de brand. Oamenii joacă un rol central în aceste lucruri intangibile – ei sunt cei care conduc, gestionează și livrează afaceri. Eșuând în a măsura adecvat impactul și valoarea angajaților, se creează o discrepanță uriașă între bilanțul anual al unei companii și evaluarea sa de piață. Acest raport scoate de asemenea în evidență faptul că unele companii s-ar putea să omită cu bună știință informații relevante pentru a minimiza reacțiile negative ale investitorilor. Acest lucru arată o slabă înțelegere a importanței informaţiilor cu privire la capitalul uman și nevoia de mai multă transparență”, a explicat Vince Cable, Fost Ministru al Mediului de Afaceri, Marea Britanie.

Calitatea și cantitatea raportării aspectelor legate de capitalul uman s-a îmbunătățit – cu o creștere în raportarea problemelor de etică (în creștere cu 22%), diversităţii (în creștere cu 39%) și a drepturilor omului (în creștere cu 127%), în timp ce băncile și-au crescut transparența în urma recentei crize financiare și a scandalurilor legate de asigurările de credite din Marea Britanie, conform studiului.