Stiri: Logistica

30% din fondurile Programului România- Moldova vor merge către infrastructură

17.03.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 7 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 va avea 30% din fonduri alocate pentru Proiecte Majore de Infrastructură, proiecte care vor fi selectate prin încredinţare directă. Fondurile rămase vor fi alocateprin apeluri de propuneri de proiecte în domenii precum educaţie şi cercetare & inovare (8%), cultură şi patrimoniu (14%), accesibilitate în regiuni (22%), siguranţă şi securitate (16%), iar 10% din fondurile programului vor fi alocate asistenţei tehnice, conform unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Decizia a fost luată săptămâna trecută, la cea de-a patra reuniune a Comitetului Comun de Programare (CCP) al Programului. Pe lângă acţiunile ce urmează a fi finantaţe în cadrul programului şi alocarea financiară pentru obiectivele tematice selectate, membrii comitetului au discutat şi alte aspecte importante legate de implementarea viitorului program.

Astfel, având în vedere stadiul actual al procesului de programare, CCP a decis ca Programul să fie transmis Comisiei Europene la sfârşitul primăverii, urmând ca versiunea agreată a programului să fie publicată pentru consultări publice pe site-ul www.ro-ua-md.net.

MDRAP este autoritate de management pentru Programul România – Republica Moldova 2014-2020 și Programul Programul România – Ucraina 2014-2020. Cele două programe sunt succesoarele Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI) şi co-finanţat de statele participante în program, iar Autoritatea Comună de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene. Este vorba de Programul Operaţional Regional, Programul Capacitate Administrativă şi de 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).