Stiri: Sanatate

430 de noi medicamente se află în procesul de cercetare şi dezvoltare

27.06.2014

La ora actuală, 430 de noi medicamente pentru afecţiuni cronice se află în procesul de cercetare şi dezvoltare, potrivit celului mai recent raport al PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America), lansat în luna iunie. Aceste medicamente sunt destinate unui număr de 15 boli cronice care afectează adulţii care au peste 65 de ani.

,,Rolul inovaţiei în medicină este de a asigura o viaţă mai bună pacienţilor punând la dispoziţia acestora tratamente de ultimă generaţie care fie ajută la vindecarea unei afecţiuni, fie creează condiţiile pentru ca un pacient cu o boală cronică să poată avea o viaţă cât mai aproape de normalitate. În acest context şi dat fiind faptul că speranţa de viaţă a înregistrat o creştere la nivel global – din 1950 şi până în anul 2000 a crescut cu 20 de ani -, dar şi la nivel european este justificată preocuparea cercetătorilor pentru afecţiuni resimţite frecvent de seniori”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

110 medicamente sunt destinate tratării diabetului

Dintre cele 430 de noi terapii, 110 sunt destinate tratării diabetului, 67 sunt pentru pacienţii cu Alzheimer, 62 pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 61 pentru pacienţii cu boli cardiovasculare şi celelalte pentru alte afecţiuni des întâlnite în rândul persoanelor în vârstă precum boală cronică de rinichi, glaucom, depresie sau BPOC.

,,SUA a fost dintotdeauna şi va fi un pol de cercetare şi dezvoltare pentru noi terapii, foarte important la nivel global. Fiecare nouă terapie descoperită, indiferent de cine şi-o asumă, reprezintă o speranţă pentru pacienţii din întreaga lume. Îmbucurător este faptul că 18 tratamente din cele 430 sunt deja în proces de aprobare, ceea ce înseamnă că şi-au dovedit eficienţa în urma studiilor clinice şi sunt la un pas de a deveni accesibile pacienţilor”, a mai spus a adăugat Dan Zaharescu.

În România, de abia se fac primii paşi pentru actualizarea listei

Potrivit acestuia, pasul următor, în urma aprobării de către autorităţile competente, este ca medicamentele să devină accesibile pacienţilor în regim compensate, mai ales că în ţara noastră de abia acum se fac primii paşi din ultimii şase ani pentru actualizarea listei medicamentelor compensate.

“Sperăm că până în toamnă toate medicamentele aflate în aşteptare pentru compensare vor fi disponibile pacienţilor şi se va avea în vedere o actualizare regulată a listei medicamentelor compensate şi gratuite. În felul acesta, atunci când noile medicamente pentru seniori vor fi disponibile pe piaţă, acestea vor putea fi accesate şi de pacienţii români”, a mai spus directorul ARPIM.