Stiri: Agricultura

47,7 milioane euro pentru producătorii din sectorul vitivinicol

10.07.2014

Ministerul Agriculturii a anunțat că în Ședința de Guvern de ieri a fost aprobată Hotărârea ce stabilește modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018, cuantumul anual al sprijinului financiar din partea UE fiind de 47,7 milioane euro.

Astfel, se creează cadrului juridic necesar aplicării directe în legislaţia naţională a noilor direcţii de acţiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizează sectorul vitivinicol, iar adoptarea noii hotărâri de Guvern răspunde obiectivului noului Program Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol şi a măsurilor notificate pentru perioada 2014 – 2018.

Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar din partea UE producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018 sunt reprezentate de restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor cu două submăsuri, respectiv promovarea vinurilor produse în Uniune care constă în acţiuni de informare în statele membre privind schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi promovarea vinurilor în ţări terţe, asigurarea recoltei de struguri, precum și pentru investiţii.

Prin Programul Național Suport 2009 – 2013, sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiară anuală de 42,1 milioane euro.

”Sectorul vitivinicol a absorbit, în proporţie de 100%, fondurile europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană în cadrul acestui program, între anii 2009-2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate de acest Program, prin noul Program Național de Sprijin 2014-2018, cuantumul anual alocat României a fost majorat la 47,7 milioane euro, pentru ca sectorul vitivinicol să beneficieze de o dezvoltare cât mai extinsă”, a anunțat Ministerul Agricuturii.