495 mil. lei, pentru cumpărarea de locuințe ANL, prin “Prima Casă”

10.01.2014

Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alocă în acest an pentru cumpărarea locuințelor ANL prin Programul “Prima Casă” un buget de 495 milioane lei. Palfonul a fost stabilit în cadrul ședinței de guvern din data de 07 Ianuarie.

Prin măsurile adoptate de Guvernul României pentru suplimentarea plafonului de garanții se stimulează astfel procesul de vânzare a locuințelor construite prin ANL, program menit să vină în ajutorul tinerilor.

Astfel, prin deciziile luate în anul 2013 de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se facilitează cumpărarea locuințelor închiriate, construite prin programul derulat de Agenția Națională de Locuințe.

Astfel, a fost stabilit cel mai mic preț de vânzare pentru locuințele ANL de 326 euro pe metru pătrat, TVA inclus, valabil până la data de 31 iulie 2014, precum și un plafon de garantare special, pentru prima dată, priovind cumpărarea locuințelor ANL  prin Programul “Prima Casă”.

“Creditele oferite prin acest program pentru achiziţionarea Primei Casa de la ANL, va stimula procesul de vânzare și în acest fel tinerii chiriași vor beneficia de facilităţile puse la dispoziţia lor prin măsurile guvernamentale adoptate,” a declarat Dumitru Nancu, director general ANL.

ANL a construit 31.100 de locuințe pentru tineri, dintre care 10.519 de locuințe îndeplinesc condiţiile de vânzare către chiriaşi, iar până la această dată s-au vândut  622 locuințe, iar alte 80 de locuințe se află în diverse stadii ale procesului de vânzare.

Prin programul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii”  se oferă tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani locuințe noi la o chirie modică, pe durată limitată, cu perspectiva ca, în timp, aceștia să poată deveni proprietari.

După minimum un an de închiriere, locuințele pot fi cumpărate, iar fondurile obţinute din vânzarea locuințelor ANL vor fi folosite exclusiv pentru construirea de noi locuinţe.

Citiți și despre:

  • Efect zero pentru ANL in economia romaneasca Efect zero pentru ANL in economia romaneasca ANL-urile au avut efect zero asupra economiei romanesti deoarece doar 5-6 la suta din achizitiile efectuate au fost de locuinte noi. Acest lucru poate insemna ca de fapt ajutorul financiar al statului ar […]
  • Banca Românească dispune de 62 milioane lei pentru Prima CasăBanca Românească dispune de 62 milioane lei pentru Prima Casă Banca Românească dispune, până la finalul anului 2015, de un plafon de garantare în valoare de 62 milioane de lei pentru programul Prima Casă. De la începutul programului, în 2009, banca a acordat peste 5.500 […]
  • BCR cere suplimentarea plafonului de garantare pentru Prima CasăBCR cere suplimentarea plafonului de garantare pentru Prima Casă Banca Comercială Romană (BCR) a epuizat plafonul suplimentar obţinut în cadrul programului Prima Casă, instituţia de creditarea solicitând Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile […]
  • Cât costă o locuinţă ANL?Cât costă o locuinţă ANL? Locuinţele ANL pentru tineri pot fi vândute în rate, valoarea de înlocuire fiind de 328 euro pe metru pătrat, potrivit normelor metodologice de punere în aplicare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei […]
  • Suplimentare de 200 de milioane de lei pentru Prima Casă Suplimentare de 200 de milioane de lei pentru Prima Casă Plafonul alocat pentru programul Prima Casă a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei în urma unei hotărâri de Guvern luate la mijlocul acestei săptămâni. Conform actului normativ suplimentarea se face la […]