Stiri: Stiri

5 miliarde de euro de încasat pentru România

16.08.2013

De la începutul anului și până în prezent România a atras un total de 1,46 miliarde de euro din rambursările de la Uniunea Europeană. Cifrele făcute publice sunt mult mai bune comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care România atrăgea în 2012 doar 784 milioane de euro în intervalul similar.

Totuși, autoritățile române mai au la dispoziție până la final de an să depună documentația necesară pentru a atrage încă 5 miliarde de euro. Dacă aceste proceduri nu vor fi duse la bun sfârșit România ar pierde fonduri europene care îi sunt alocate anual, notează Ziarul Financiar în ediția sa electronică.

Diferența spectaculoasă în ceea ce privește încasările din fonduri europene a fost făcută în luna iulie, atunci când țara noastră a atras 700 de milioane de euro. Această sumă este aproape egală cu tot ceea ce a atras România în primele șase luni din an, dar și mai mare decât tot ceea ce a primit în 2012.

Pentru intervalul 2007 – 2013 Uniunea Europeană a pus la dispoziție României un total de 19,7 miliarde de euro prin intermediul instrumentelor structurate. Cu toate acestea, patru guverne, din 2007 și până în prezent, nu au gestionat corespunzător aceste fonduri, nereușind să atragă complet fonduri europene, notează sursa citată.

Sursă: Ziarul Financiar