Stiri: Constructii

50% dintre dezvoltatorii de clădiri de birouri vor alege certificările WELL, până în 2022

27.07.2018

Dezvoltatorii imobiliari acordă o atenție din ce în ce mai mare mediului înconjurător prin dezvoltarea de proiecte eficiente și sustenabile, certificate verde, conform Colliers International. Având un istoric de aproape patru ani, standardul WELL Building vine în completarea acestor certificări și îndreaptă atenția de la impactul mediului construit către sănătatea angajaților.

În ţara noastră, acest fenomen este în fază incipientă, iar Colliers International devine prima companie de consultanță imobiliară cu o echipă de specialiști WELL – doi din cei cinci prezenți la nivel național.

Standardul WELL Building reprezintăprimul sistem care asigură o interacțiune sănătoasă a angajaților cu spațiul în care lucrează; a fost lansat în anul 2014 în Statele Unite de către International WELL Building Institute, fiind conceput în așa fel încât să completeze sistemele de certificare verde de tipul LEED sau BREEAM New Construction, adresate construcțiilor noi, axate în mod special pe specificațiile tehnice ale unei clădiri. Spre deosebire de acestea, conformitatea cu standardul WELL necesită îndeplinirea de condiții centrate pe sănătatea și starea de bine a ocupanților clădirii, dar și o reevaluare periodică, o dată la trei ani, pentru a asigura menținerea în timp a proiectului la același nivel înalt de proiectare, întreținere și operațiuni.

„Echipa de certificări verzi a Colliers este printre primele care au aplicat bunele practici în domeniu pe piața din România, acumulând, în 7 ani de activitate, 1,5 mil. mp GBA certificați și în curs de certificare LEED/BREEAM în 45 de proiecte. Treptat, piața s-a maturizat, fapt dovedit de interesul acordat de către dezvoltatori factorului uman prezent în clădirile lor. În ton cu noua etapă din evoluția proiectelor imobiliare, echipa și-a extins expertiza și către zona de well-being, prin obținerea acreditării WELL AP (WELL Accredited Professional) de către doi dintre specialiști”, a declarat Oana Stamatin, Director Green Certifications and Building Surveying în cadrul Colliers International Romania.

În jur de 90% din timpul unei persoane este petrecut în interior, un mediu cu influență puternică asupra modului de viață al acesteia. Spațiile certificate WELL sunt proiectate să îmbunătățească nutriția, activitatea fizică, dispoziția, modele de somn, productivitatea și performanța oamenilor care lucrează, trăiesc sau merg la cumpărături în ele.

De asemenea, calitatea și accesibilitatea aerului, apei și a luminii naturale sau artificiale trebuie optimizate, iar spațiul trebuie să fie confortabil și să susțină sănătatea cognitivă și emoțională prin design și tehnologie.

„Există o nevoie tot mai mare a oamenilor de a avea parte de o experiență pozitivă și cât mai echilibrată în clădirile pe care le ocupă; practic, o clădire sustenabilă trebuie să ofere un stil de viață sustenabil. Obținerea certificării WELL aduce o valoare adăugată oricărui proiect imobiliar prin apropierea și înțelegerea componentei umane care este, în fond, utilizatorul său final. Astfel, beneficiile WELL se răsfrâng la nivel de angajat – productivitate și satisfacție la locul de muncă – și, de asemenea, la nivel de companie – atragerea și retenția talentului, clienților și investitorilor”, a adăugat Oana Stamatin.

Specialiștii Colliers se așteaptă, pentru început, la un interes crescut în cazul clădirilor de birouri aflate în faza de proiect sau în construcție incipientă, care deja urmăresc obținerea certificării LEED sau BREEAM. Cererea se va constitui treptat, pe măsură ce primele clădiri în curs de certificare WELL se vor finaliza, iar chiriașii și angajații acestora vor conștientiza toate avantajele de care beneficiază lucrând în astfel de clădiri. Totodată, cererea va crește ca urmare a politicilor globale ale unor chiriași de a funcționa în clădiri certificate WELL, dar și ca urmare a creșterii competitivității în piață și a dorinței dezvoltatorilor de a se alinia la cele mai înalte standarde de sustenabilitate, sănătate și productivitate.

„Colliers vine în întâmpinarea cerințelor dezvoltatorilor și chiriașilor prin serviciul de consultanță WELL. Mai întâi, clientul este consiliat din faza de evaluare a fezabiltății conceptului de WELL; se continuă cu revizuirea documentației de proiectare, se realizează traininguri pentru echipa de proiect (proiectanți, constructori, manageri de proiect) și se implementează cerințele WELL în proiectare și construcție. După finalizarea construcției, Colliers trimite documentația către institutul de certificare, oferă asistență în timpul auditului WELL Assessor-ului trimis de institut și este alături de dezvoltator până la clarificarea tuturor aspectelor și obținerea certificatului WELL”, a încheiat Oana Stamatin.