Stiri: Stiri

52.000 de persoane, angajate anul trecut în regim de muncă temporară

13.11.2013

Anul trecut au fost angajate 52.000 de persoane în regim de muncă temporară, cifra reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau 29.926 de angajaţi, potrivit datelor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Sorina Donisa, preşedintele Asociaţiei a declarat, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate datele studiului privind piaţa de muncă temporară din România, că numărul de angajaţi în acest sistem a avansat în ultimii ani, trend care se menţine şi în 2013. „Tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor, cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia”, a explicat preşedintele ARAMT.

Cu toate acestea, avansul pieţei de muncă temporară nu este corelat cu situaţia înregistrată pe piaţa muncii.

În ceea ce priveşte companiile care apelează la munca temporară, Sorina Donisa a explicat că este vorba de mulţinaţionale care sunt obişnuite cu acest model.

Conform raportului, anul trecut, 48% dintre companiile care au avut angajaţi temporari au peste 500 de angajaţi permanenţi, în creştere de la nivelul de 47%, în 2011.

„Companiile străine implementează acest model şi în afară. În schimb, companiile româneşti fac totul in house, deşi ar fi mai uşor să apeleze la munca temporară”, a mai explicat preşedintele Asociaţiei.

23% au studii superioare

Majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) au studii medii şi 23% au studii superioare. Un alt procent semnificativ de 20% este reprezentat de studenţi şi doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi).

„Este un mit faptul că doar muncitorii necalificaţi lucrează in sistem temporar. Există foarte multe persoane cu studii medii şi superioare”, a mai spus Sorina Donisa

Motivele pentru care companiile apelează la angajaţi temporari sunt reprezentate de acoperirea fluctuaţiei activităţilor care ţin de sezonalitate, neprevăzut şi de variaţiile economice, precum şi pentru înlocuirea personalului angajat permanent care absentează din anumite motive, precum concediul de maternitate sau medical.

Potrivit ARMT, sunt cazuri în care companiile au nevoie de personal specializat pentru activităţi temporare şi speciale, precum şi faptul că astfel se pot reduce costurile.

Sorina Donisa a explicat că munca temporară creşte şansele de a continua activitatea pe piaţa muncii, apoximativ 1 din 10 persoane ajungând să aibă un contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Studiul arată că 11% dintre cei care au avut un contract de muncă temporar au ajuns anul trecut să fie angajaţi pe perioadă nedeterminată.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 5% dintre angajaţii temporari provin din rândul şomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenţi, iar 33% au mai fost angajaţi temporar.

Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaţilor temporari în 2012 este relativ eterogenă pentru angajaţii între 21 şi 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% şi 30% pentru fiecare grupă de vârstă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt în producţie

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%), iar domenii precum agricultura şi administraţia publică ocupă câte 4 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile – 3%, iar alte domenii – 9 %, potrivit datelor ARAMT.

Şi numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 şi 742 ore în 2010, reflectând o cerere şi o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare.

Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 şi 3 luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieţei de muncă temporară s-au menţinut relativ constante din 2010 până în prezent.

Studiul a fost realizat în luna octombrie 2013 în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară prin intermediul Ipsos Marketing.