Slide

Stiri: Finante

52,5 milioane euro pentru modernizarea căilor ferate din R. Moldova

17.11.2014

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat un împrumut de 52,5 milioane de euro companiei feroviare de stat, Calea Ferată din Moldova, pentru a susține modernizarea căilor ferate ale Moldovei. Împrumutul a fost semnat vineri la Chișinău de către prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă și Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett.

Fondurile vor fi folosite pentru a co-finanța achiziționarea de aproximativ zece noi locomotive multifuncţionale și reabilitarea infrastructurii feroviare.

Uniunea Europeană co-finanțează procurarea locomotivelor cu un grant investițional de 5 milioane de euro prin intermediul Facilității de Investiții pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF).

Fondurile vor sprijini, de asemenea, reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a îmbunătăți siguranţa și eficienţa. Cu asistenţa BERD, vor fi elaborate planurile de acțiuni pentru a restructura sectorul feroviar, consolida capacitățile instituționale în domenii-cheie: managementul mediului, achiziții publice și guvernanță corporativă.

Banca va sprijini și îmbunătățiri ale managementului energetic al companiei pentru a reduce consumul energiei și costurile aferente.

Sectorul feroviar al Moldovei are nevoie urgentă de restructurare fundamentală pentru a furniza servicii adecvate și pentru a concura cu alte mijloace de transport. Materialul rulant expirat are nevoie stringentă de reînnoire. Prin urmare, întreprinderea a lansat un proiect de modernizare de anvergură, cu investiții noi în valoare de 116,75 milioane de euro.

Pe lângă împrumutul de 52,5 milioane de euro de la BERD, Banca Europeană de Investiții susține proiectul cu un împrumut similar.

De asemenea, proiectul va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile proprii ale BERD precum și din partea Inițiativei Central Europene și a guvernului Cehiei. Fondurile vor fi utilizate pentru a îmbunătăți managementul întreprinderii în domenii concrete și pentru a consolida guvernanța corporativă.

„Sectorul feroviar din Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală ca să fie financiar viabil, să ofere servicii de transport adecvate și să poată concura cu alte moduri de transport. BERD împreună cu BEI, UE și partenerii de dezvoltare ai Moldovei sprijină acest proces de restructurare. Pentru servicii de transport feroviar mai bune, mai sigure și mai eficiente e nevoie de reforme cuprinzătoare, iar investițiile noastre comune, granturi și consultanța tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort”, a spus Sue Barrett, Directorul BERD pentru Transport.

Împrumutul BERD este oferit în două tranșe, a doua tranșă în valoare de 27.5 milioane de euro fiind condiționată de realizarea obiectivelor-cheie finanțate de prima tranșă, inclusiv prin grant.