Stiri: IT&C

Ce cred romanii despre 5G si Internet of Things

Ce cred românii despre 5G și Internet of Things?

22.02.2019

Aproximativ 34% din populația României a auzit despre 5G, iar 22% despre „Internetul Obiectelor” (Internet of Things – IoT), conform unui studiu de piaţă al ANCOM. Un procent de 4% din populație deţine personal sau în gospodărie obiecte inteligente ce pot fi conectate.

Utilizatorul tipic de IoT din țara noastră este, conform studiului, tânăr, cu studii superioare, cu venituri ridicate și care provine din mediul urban.

”Acestea sunt primele semne ale următorului salt socio-economic major, după internet. Cel în care obiectele inteligente, conectate, fac parte din viața de zi cu zi a românilor”, a afirmat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Internet of Things

Totodată, 22% dintre români au auzit despre IoT. Persoanele din grupele de vârstă 16-30 ani şi 31-45 ani sunt familiarizate cu IoT într-un procent mult mai ridicat (peste 30%) decât cele de peste 46 ani (7-10%).

Acesta este mai cunoscut în gospodăriile în care venitul lunar este de peste 6.000 lei (43%). În același timp, doar pentru 14% din gospodăriile cu venituri maxime de 3.000 lei acest concept este familiar.

Notorietatea IoT în rândul:

  • elevilor/studenţilor
  • persoanelor active (patroni/angajaţi)

Avantajele aduse

Confortul este apreciat ca fiind principalul beneficiu ce poate fi adus de utilizarea Internetului Obiectelor (42% dintre respondenţi). De asemenea, siguranța personală și a familiei este apreciată de 33% dintre respondenţi. Pe de altă parte, 20% au apreciat automatizarea unor activități și 17% optimizarea consumului casnic.

Temerile cele mai frecvente sunt:

  • furtul sau pierderea datelor personale (35% dintre respondenţi)
  • costurile dispozitivelor IoT (34%)
  • afectarea confidențialității datelor (25%).

Rețelele 5G

O treime dintre respondenţi cunosc termenul de 5G, profilul acestora fiind similiar cu cel al celor care cunosc conceptul de IoT.

Odată cu implementarea 5G în țara noastră, 47% dintre respondenţi se aşteaptă la o acoperire naţională mai bună, 31% la o viteză mai mare de download/upload de fişiere pe internet şi 26% la mai puţine probleme cu conectivitatea.

Citește și WatchShop.ro se extinde. Anunțul făcut de companie