Stiri: Finante

Credit ipotecar 2022

60 de milioane de euro, prima tranşă din ajutorul destinat Republicii Moldova

04.08.2016

Guvernul a aprobat eliberarea primei tranșe, în valoare de 60 de milioane de euro, în data de 24 august 2016, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova. Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de până la 150 milioane euro, a fost ratificat prin Legea nr. 91/6 mai 2016, așa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-miniștrii României și Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016.

Prin schimbul de scrisori, cele două părți au convenit o serie de obligații din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei tranșe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar și fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, prezentarea unui plan de actualizare și aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție, consultarea și conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova pentru soluționarea acestor aspecte.

Stadiul progreselor în îndeplinirea măsurilor și condiționalităților menționate a fost urmărit prin schimburi de scrisori între cele două părți. Urmare a solicitării părții române, în data de 29 iulie 2016, a fost primită scrisoarea premierului de la Chișinău de notificare și confirmare a obținerii acordului la nivel tehnic (staff level agreement) între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional.

 .

.