Curs de schimb euro - leu 2019.

60 milioane de euro pentru gazoductul BRUA

26.02.2018

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 278 de milioane de lei (60 de milioane de euro) pentru construcţia unui nou gazoduct între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria (BRUA), în vederea sprijinirii pieţelor energetice regionale europene, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Fondurile BERD vor fi acordate companiei Transgaz, care construieşte sectorul românesc al gazoductului.

Având o lungime totală de 1.318 kilometri, noul coridor european de transport al gazelor naturale va oferi o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul rutei sale, va sprijini piaţa energiei permiţând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.

Proiectul va asigura o integrare mai aprofundată a pieţelor europene de gaze şi va spori securitatea furnizării.

Costul total al proiectului este de 479 de milioane de euro. Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz investeşte 149 de milioane de euro, Uniunea Europeană furnizează granturi de 179 de milioane de euro, iar Banca Europeană de Investiţii (BEI) contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro.

Prima fază a proiectului include construcţia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km între localităţile Podişor şi Recaş, precum şi a trei staţii de compresoare amplasate la Podişor, Bibeşti şi Jupa în România.

 

 

 

Citiți și despre: