Despagubiri seceta

640 milioane lei, ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de secetă

23.10.2015

Ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de secetă. Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Agriculturii, o Ordonanță de Urgență care prevede instituirea unei scheme de ajutor prin care se oferă compensaţii producătorilor agricoli afectaţi grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie – septembrie 2015.

Se estimează că de acest ajutor vor beneficia 173.500 producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice și 8.400 persoane juridice. Valoarea totală a despăgubirilor este de maximum 640 milioane lei.

Plăţile vor fi făcute până la finalul anului 2015. Totodată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis notificările oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat către Comisia Europeană.

De acest sprijin vor beneficia producătorii agricoli înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului curet.

Compensaţia se va acorda diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor și de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producție sunt substanțial mărite.

 

 

Citiți și despre: