Stiri: Social

66% dintre români cer interzicerea cianurii în minerit

05.04.2016

În jur de 66% dintre români cer interzicerea cianurii. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de TNS CSOP, care a cercetat în martie atitudinea românilor față de utilizarea cianurii în minerit. Sondajul arată că aceştia își doresc interzicerea de către Parlamentul României a utilizării cianurii în minerit. Acest procent crește pănă la 85% în zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate în viitorul apropiat.

Sondajul a fost efectuat în contextul în care Parlamentul României trebuie să decidă asupra proiectului legislativ de interzicere a cianurii în minerit.

Inițiativa legislativă de amendare a Legii Minelor, introdusă în 2007, a fost ascunsă în diferite momente cheie în sertarele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților. În decembrie 2015, plenul Camerei a dezbătut legea și a votat retrimiterea sa la comisie, pentru un nou raport. Legea avea recomandare de respingere, iar la presiunea cetățenilor, parlamentarii au decis retrimiterea sa la comisia de specialitate. În paralel, a fost cerut și un nou punct de vedere din partea Guvernului Cioloș.

Interzicerea utilizării cianurii ar trebui să devină o prioritate pentru Parlamentul României, conform opiniei a 60% din populația țării, în special în rândul persoanelor cu vârsta între 30-64 ani, cu studii medii și superioare. Sondajul relevă și că 70% din populație valorizează metodele alternative de creare de locuri de muncă (turism, agricultură etc.), comparativ cu deschiderea unei exploatari miniere

În plus, studiu mai arată că dacă ar fi să aleagă între distrugerea unui munte și reciclarea telefoanelor mobile pentru a obține aceeași cantitate de aur, populația României înclină mai degrabă spre reciclare (60% dintre respondenți). Această opinie este mult mai pregnantă în zona centrală a României, unde întâlnim cel mai mare procent al celor “pro reciclare” (73%);

“Toate instituțiile statului fug fără grație de subiectul interzicerii cianurii în minerit. Este an electoral și toată țara își dorește să scape de grija poluării cu cianuri, numai politicienii încă visează la odioasele afaceri cu industria minieră. Unde noi, cetățenii, vedem ploi acide și scurgeri toxice, ei văd o mare oportunitate de afaceri după alegeri. Este de datoria și în puterea noastră să le scoatem cianura din cap,” a declarat Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior.