Stiri: Sanatate

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

07.04.2016

Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consacră Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2016, diabetului zaharat.

Argumentele OMS pentru care a fost ales diabetul zaharat dintre multele boli care ameninţă sănătatea populaţiei globului a fost faptul că în anul în 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut, în anul 2014, aproximativ 9% din populaţia adultă a globului erau diabetici şi OMS prognozează că, în anul 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume.

În acest context, OMS doreşte să atragă atenţia asupra epidemiei de diabet care are o tendinţă de progresare, dar care poate fi oprită prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă considerabil riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile acestei boli.

Diabetul este o afecţiune cronică care apare în contextul în care pancreasul secretă un nivel scăzut de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia – ceea ce poate afecta funcţionarea unor organe şi ţesuturi.

În Europa, în anul 2015 erau 60 milioane bolnavi, prevalenţa fiind în creştere la toate grupele de vârstă, afectand 10-15% din populaţia unor state europene. Creşterea numărului de îmbolnăviri se datorează în principal obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi condiţiilor socio-economice, conform datelor DSP Cluj.

În România la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet zaharat, pericolul mai mare fiind reprezentat de prediabet cu o prevalenţă de 16%.