71,4 miliarde de ei, afacerile derulate în România de femei

06.03.2015

Aproape 40% dintre afacerile din ţara noastră sunt conduse de femei, din poziţia de patron sau acţionar majoritar, relevă un studiu efectuat de compania de business information şi credit risk management KeysFin. Cele mai multe „business woman” fac afaceri în comerţ.

Conform datelor statistice, disponibile în baza de date KeysFin, femeile reprezintă 160.109 din totalul de 444.748 acţionari majoritari la cele 434.239 de societăţi comerciale luate în calcul.

„Dacă ar fi să facem portretul robot al femeii care face afaceri în calitate de acţionar majoritar, care decide, şi nu de angajat, aceasta are vârsta medie de 35-50 ani, locuieşte la oraş, are studii superioare şi este focusată pe comerţ”, spun analiştii de la KeysFin.

Cele mai multe femei implicate în business sunt în Capitală (26.255), Cluj (7284), Constanţa (6870), Timiş (6099) şi Bihor (5316).

22% din totalul afacerilor

Afacerile derulate de femeile de afaceri românce s-au ridicat, în 2013, la nivelul de 71,4 miliarde de ei, o sumă ce reprezintă peste 22% din totalul afacerilor celor peste 400.000 de firme luate în calcul de Keysfin.

Statistica KeysFin arată că cele mai multe femei implicate în business din poziţia de acţionar majoritar sunt românce, în total 143.365. Tot în ţara noastră fac afaceri, printre altele, 144 de chinezoaice, peste 200 de nemţoaice şi italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 de austriece, 38 de turcoaice,  34 de franţuzoaice, 27 de unguroaice şi 24 de femei din SUA.

Cele mai multe femei preferă să facă afaceri în comerţ

În privinţa domeniilor de activitate, cele mai multe femei preferă să facă afaceri în comerţ. Peste 23.000 de firme care sunt conduse sau au acţionari majoritari persoane de sex feminin activeaza in acest domeniu, atât în sectorul alimentar cât şi în alte activităţi ce ţin de retail, inclusiv comerţul cu îmbrăcăminte.

De interes pentru femeile din România sunt şi afacerile din sectorul consultanţei pentru afaceri şi management, unde activează aproape 5000 de firme.

De remarcat si faptul că femeile reprezintă o prezenţă activă şi într-un sector rezervat, de obicei bărbaţilor. Sunt peste 4300 de firme care derulează afaceri de transport marfă şi persoane.

Un alt domeniu în care femeile sunt o prezenţă activă este cel al contabilităţii, audit financiar şi consultanţă în domeniul fiscal, dovadă cele 3894 de firme înregistrate în acest sector şi care au acţionari majoritari persoane de sex feminin.

Suprinzător este faptul că, deşi ne-am fi aşteptat să fie unul dintre primele locuri în clasamentul domeniilor de business preferate de femei, coafura şi alte activităţi de înfrumuseţare se află abia pe locul IX în clasament.

Top 10 domenii

În top 10 cele mai interesante domenii pentru femeile de afaceri din România mai apar lucrările de construcţii (3231 firme), baruri şi activităţi de servire a băuturilor (2895 companii) şi farmacii (2237 firme).

Statistica KeysFin mai arată, totodată, că majoritatea firmelor în care sunt implicate femei în calitate de acţionar majoritar au, în medie, trei salariaţi şi o cifră de afaceri de până în 500.000 lei.

Citiți și despre:

  • Cele mai periculoase zone de business din RomâniaCele mai periculoase zone de business din România Să faci afaceri în ţara noastră este, în continuare, un adevărat "sport" extrem: trebuie să îţi alegi cu mare atenţie partenerii, să gândeşti business-ul pornind de la realităţi şi nu de la promisiuni, […]
  • România, ţara cu cele mai multe afaceri de apartamentRomânia, ţara cu cele mai multe afaceri de apartament Aproximativ 98% dintre afacerile din sectorul IMM-urilor din ţara noastră sunt microîntreprinderi de tip SRL, cu sediul la domiciliul proprietarilor sau la o căsuţă poştală, cu maximum 2 angajaţi şi afaceri […]
  • Câţi copii fac afaceri în România?Câţi copii fac afaceri în România? În România, peste 500 de copii sunt implicaţi, în calitate de acţionari, în firmele locale. Cei mai mulţi deţin afaceri în domeniul comerţ, hoteluri şi restaurante, arată o analiză realizată KeysFin. Astfel, […]
  • Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceriIdei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă nu trebuie să vă neglijaţi nici partenerii de business şi nici angajaţii. Trebuie să le transmiteţi şi acestora, aşa cum […]
  • Cele mai profitabile afaceri se fac în jurul BucureştiuluiCele mai profitabile afaceri se fac în jurul Bucureştiului Dezvoltarea economică a României devine tot mai inegală, iar persoanele care vor să îşi deschidă o afacere în țara noastră ar fi bine să se axeze prin jurul marilor oraşe, arată un studiu realizat de […]