Stiri: Social

8 Martie - Ziua Femeii

8 Martie – Ziua Femeii. Cum ar arăta o societate condusă de femei?

08.03.2019

8 Martie – Ziua Femeii.  Dacă societatea ar fi condusă de femei, am avea de-a face cu o societate educată și orientată către frumos și artă, dar stresantă. Astfel, bărbații consideră că o societate condusă de femei ar valoriza pacea, arta și frumosul, ar avea un nivel ridicat de educație, dar ar fi mai stresantă. Aceasta este concluzia unui studiu dat publicității cu ocazia zilei de 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii, de Unlock Market Research și Global Women in PR România.

8 Martie – Ziua Femeii. Cercetarea

Cercetarea, care prezintă percepția față de o societate a viitorului condusă în principal de femei, a avut atât o parte calitativă cât și o parte cantitativă realizată online pe un eșantion reprezentativ urban, bazat pe 600 de chestionare, 317 completate de femei și 283 de bărbați.

Percepția generală față de situația actuală este că societatea este condusă în mai mare parte de bărbați (62%).

8 Martie – Ziua Femeii. Femeile dețin un rol activ

Aproape 40% din respondenți au spus că femeile au un rol activ în conducerea societății:

 • „condusă atât de bărbați, cât și de femei”(32%)
 • „mai degrabă condusă de femei” (7%).

8 Martie – Ziua Femeii. Ce spun autorii studiului?

„Lumea vibrează în ultimii ani mereu la gândul că în viitor femeile vor fi cele care vor conduce lumea. Sau că vor avea cel puțin un rol activ egal cu cel al bărbatului. Aceste schimbări vor avea un impact asupra modului în care va funcționa societatea de mâine, în general. Am avut astfel curiozitatea ca în prag de 8 martie să tragem cu ochiul la viitor și să cercetăm acest subiect – cum văd românii o societate condusă predominant de femei? Ce probleme s-ar rezolva? Există și aspecte care s-ar agrava? Am înțeles de asemenea că, în viziunea bărbaților intervievați, femeia ideală lider din viitor ar trebui să își conserve feminitatea, sensibilitatea, carisma și ar fi bine să fie mamă. Pentru că, așa cum ne-au spus bărbații în partea calitativă a studiului, numai mamele pot vedea ceea ce bărbații nu pot înțelege,” spune Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research.

8 Martie – Ziua Femeii. O societate pacifistă

Dacă ipotetic societatea ar fi condusă de femei, majoritatea bărbaților cred că aceasta ar fi orientată către frumos și artă (59%) și pacifistă (50%). Alte aspecte pozitive ar fi că acea societate ar avea un nivel ridicat de educație (46%), ar fi ecologistă/orientată spre sustenabilitate (42%), optimistă (40%), bine planificată, organizată (39%), dinamică, activă (38%), tolerantă, deschisă (38%), cu o calitate a vieții ridicată (35%).

8 Martie – Ziua Femeii. O societate mai stresantă

Dar, în opinia bărbaților, o astfel de societate ar fi și mai stresantă (25%), orientată spre plăcere și succes imediat (23%), instabilă economic și politic (21%), individualistă și egoistă (18%).

Femeile au o părere mai bună despre o societate condusă de ele. Majoritatea apreciează că societatea condusă de ele ar fi:

 • orientată către frumos și artă (77%)
 • cu un nivel ridicat de educație (76%)
 • bine planificată, organizată (72%), dinamică, activă (71%)
 • optimistă (68%)
 • cu o calitate a vieții ridicată (66%)
 • ecologistă/orientată spre sustenabilitate (64%)
 • cu șanse egale pentru toți (63%)
 • pacifistă (59%)

8 Martie – Ziua Femeii. Mai puține aspecte negative

În plus, femeile văd mai puține aspecte negative ale unei societăți conduse de ele decât bărbații, deși primele două sunt aceleași cu ordinea inversată, respectiv:

 • orientarea spre plăcere și succes (19%)
 • stresantă (15%)

Un alt aspect negativ evidențiat de femei în studiu, în cazul ipotetic al unei societăți matriarhale este natalitatea în scădere (12%).

8 Martie – Ziua Femeii. O problemă de încredere

Componenta calitativă a studiului ne-a indicat că bărbații sunt deschiși la o societate în care femeia să conducă mai mult decât la ora actuală și pentru că asta ar aduce:

 • pace și toleranță
 • mai mult calm
 • mai multă empatie

Pe de altă parte, femeile au o oarecare problemă de încredere în spiritul lor comunitar, în coeziunea de gen, pentru că istoric vorbind femeile nu s-au dovedit a fi prea solidare cu „suratele” lor și acest aspect le-a redus din forță.

8 Martie – Ziua Femeii. Echilibru

“Ziua Internațională a Femeii din acest an se sărbătorește sub deviza echilibrului în societate #BalanceforBetter. Acolo unde există echilibru există și prosperitate, și asta o vedem la companiile care au făcut acest pas și în țările unde diversitatea de gen este deja normalitate. Am fost curioase cu această ocazie să vedem cum privește societatea din România acest aspect și cum ar arăta o lume condusă de femei din perspectiva românilor. Este un exercițiu de imaginație care ne ajută să înțelegem atât viziunea femeilor cât și cea a bărbaților, pentru că până la urmă, noi, oamenii de PR, lucrăm cu percepții și trebuie să înțelegem cât mai corect publicurile cu care comunicăm zi de zi dacă ne dorim să contribuim eficient la construirea unei societăți echilibrate,” spune Ana-Maria Diceanu, Președinte GWPR România.

Citește și Huawei lansează gama de notebook-uri MateBook și în România. Ce prețuri au dispozitivele?