Stiri: Economie

840.000 de turişti străini au vizitat România în primele 6 luni

15.09.2014

În al doilea trimestru din acest an, numărul de turişti străini cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 531.000, aceştia cheltuind în ţara noastră aproximativ 1,32 miliarde lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, în primele şase luni din 2014, numărul de turişti nerezidenţi a ajuns la 840.000, în timp ce cheltuielile făcute de aceştia au ajuns la 2,2 miliarde lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 64,3% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 35,7% din total.

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, precum şi alte activităţi..

.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,7% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 35,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (35,2%).

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.