Stiri: Logistica

Prognoza meteo 8 - 9 ianuarie 2022

962 de utilaje de deszăpezire intervin pe şoselele din România

13.12.2016

Un  număr de 962 de utilaje de deszăpezire și pentru răspândire de material antiderapant au acționat pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, în noaptea de 12 spre 13 decembrie, conform informaţiilor transmise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Astfel, potrivit sursei citate, pe parcursul nopții 12 -13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată țara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova și Muntenia. De asemenea, au fost precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor. În aceste condiții, precizăm că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 962 autoutilaje și s-au răspândit 6.369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl.

Activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară și se acționează la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antiderapant.

La ora actuală, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

„În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite”, precizează CNAIR.

Compania de drumuri precizează, totodată, că, în condițiile meteo amintite, respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială.

Aşadar, la recomandarea IGPR, pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele: reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc, mărirea distanței în mers și folosirea corespunzătoare a luminilor.

De asemenea, pe autostrăzi este interzisă oprirea pe benzile de circulație și pe banda de urgență, iar în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice este obligatorie pornirea luminilor de avarie, echiparea cu vestă reflectorizantă și amplasarea triunghiurilor reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari. În plus, pasagerii din autovehicul trebuie să staționeze în afara părții carosabile.