Stiri: Finante

A apărut un nou standard de contabilitate pentru leasing

22.01.2016

Entităţile care au în derulare contracte majore de leasing, pentru active imobiliare, echipament greu sau autovehicule, vor avea în vedere noul standard privind leasingul, emis pe 13 ianuarie 2016, care prevede ca toate activele care fac obiectul unui contract de leasing să fie înregistrate în bilanţurile locatarilor, introducând câteva excepţii privind recunoaşterea contractelor de leasing pe termen scurt şi a leasingului pentru active de valoare mică.

“EY sprijină eforturile IASB de a îmbunătăţi înregistrarea leasingului în contabilitate de către companiile care achiziţionează astfel de servicii. Acest lucru aduce mai multă consecvenţă în contabilizarea leasingului şi va creşte comparabilitatea şi transparența pentru stakeholderi. Finalizarea standardului privind leasingul a fost o prioritate pentru IASB în ultimii ani şi este încurajator să vedem că acest proiect major este acum complet”, explică Adrian Bunea, FAAS Leader şi Director Executiv, EY România.

Financial Accounting Standards Board (FASB), a contribuit la demararea acestui proiect, urmând să emită în curând noul său standard pe această temă. Standardul va intra în vigoare în 2019, fiind permisă şi adoptarea în avans în anumite situaţii.