Stiri: Finante

Titluri de stat 2024

A fost aprobat programul-cadrul pentru emisiunea de titluri de stat ”Medium Term Notes”

13.01.2024

Titluri de stat 2024. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”.

68 de miliarde de euro

Hotărârea aprobată de Guvern are în vedere majorarea plafonului pentru Programul cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes” de la 62 de miliarde de euro la 68 de miliarde de euro.

Acest Program este o facilitate care se încheie între Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, și un grup de instituții financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe.

Titluri de stat 2024. Valoarea obligațiilor emise

Valoarea obligațiilor emise și nerambursate în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 59,4 miliarde de euro. În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice previzionat pe anul 2024, se estimează un volum al obligațiunilor în valoare de aproximativ 8,5 – 9,5 miliarde de euro. În perioada ianuarie-decembrie 2024 sunt scadente emisiuni de euro obligațiuni în valoare de 3,42 miliarde de euro.

Planul de finanțare pentru 2024

Creșterea plafonului cu suma de 6 miliarde de euro, de la 62 la 68 de miliarde de euro, oferă posibilitatea Ministerului Finanțelor să continue utilizarea cadrului general al Programului MTN pentru a emite titluri de stat pe piețele internaționale în vederea îndeplinirii planului de finanțare aferent anului 2024, înainte ca titlurile să ajungă la scadență.

Dobânda medie este estimată în acest an la 5,815% și este calculată ca o medie a randamentelor titlurilor de stat emise de România cu maturități standard de 12 ani, 15 ani și 30 de ani.

Citește și Sistemul RO e-Factura: Cât de pregătite sunt companiile să se conformeze facturării electronice?