Cadastrarea terenurilor şi plajelor din Delta Dunării. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor gestionate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) şi au vizat o suprafaţă de aproximativ 190.000 de hectare din 11 comune din judeţul Tulcea. Finanţarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.
Sistemul integrat de cadastru
ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară terenurile situate în extravilan, suprafeţele terestre şi acvatice, terenurile aflate permanent sub apă şi plajele din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.
Cele 1.985 de imobile aflate în proprietatea publică a Statului român şi în administrarea ARBDD au suprafaţa totală de 188.452,66 de hectare şi sunt situate în comunele C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Grindu, Isaccea, Murighiol, Pardina, Sf. Gheorghe, Sulina şi Valea Nucarilor.
Cadastrarea terenurilor şi plajelor din Delta Dunării. Contractul de finanţare
Contractul de finanţare semnat de ANCPI şi ARBDD, în iunie 2020, este contractul cu cea mai mare valoare încheiat de ANCPI cu o instituţie publică – 29.815.647 de lei. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.
Citește și Honeywell și Universitatea Politehnica din București au inaugurat un nou laborator