Stiri: Constructii

A fost inaugurată noua pistă a Aeroportului Internaţional Iaşi

22.08.2014

Ieri a fost inaugurată o nouă pistă de aterizare-decolarea Aeroportului Internaţional Iaşi, la doar un an după începerea lucrărilor. La evenimentul de ieri au participat Ioan Rus, Ministrul Transporturilor, ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, parlamentari, primari, reprezentanţi ai celor mai importante firme din Regiunea de Nord-Est, reprezentanţi ai băncilor şi ai agenţiilor de turism, membri ai comunităţii academice şi ai societăţii civile, lideri politico-administrativi etc.

„Am inaugurat cel mai important proiect al Iaşului: noua pistă de aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Iaşi. Vechea pistă va rămâne ca şi cale de rulare, iar pista nouă va deservi întreaga zonă de Nord-Est a României, dar şi Republica Moldova şi Ucraina. Această realizare este cea care va permite Iaşului să se deschidă cu adevărat către lume şi să redevină o adevărată Capitală. Prin acest proiect vom aduce la Iaşi noi investiţii şi, implicit, noi locuri de muncă. Deschidem cu adevărat noi orizonturi pe care astăzi nu ni le putem imagina. Toţi banii pe care i-am cheltuit până acum pentru construcţia pistei se vor returna foarte rapid din bugetul Comisiei Europene, Consiliul Judeţean Iaşi câştigând un proiect cu finanţare nerambursabilă în valoare totală de 56,7 milioane de euro”, a declarat Cristian Adomiţei, preşedintele CJ Iaşi.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea, a făcut o scurtă trecere în revistă a proiectului început anul trecut, precizând că proiectul a presupus un volum imens de lucrări, în condiţii severe şi într-un timp foarte scurt.

„S-au excavat trei milioane de metri cubi de pământ şi au fost mutaţi într-un alt loc doar pentru a asigura planeitatea pistei. Am înaintat pe un teren minat, cu capturi de muniţie de război neexplodată, care a bătut orice record din ţară la acest capitol. În plus, toate lucrările s-au desfăşurat sub trafic aerian continuu. Este o performanţă pentru binele comunităţii. Tot ce s-a întâmplat aici poate fi preluat ca model de referinţă. Am fost contemporani poate cu cea mai mare desfăşurare de forţe de lucru şi mobilizare a acestora din istoria recentă a construcţiilor din România. Fiecare metru din această nouă pistă ne duce spre locul în care merităm să fim, spre punctul unde năzuinţele fireşti de bunăstare economică vor deveni certitudini. Orice aeroport care a dezvoltat o infrastructură aeriană modernă a schimbat în bine şi în mod durabil destinul acelei comunităţi”, a declarat acesta.

Lucrările la noua pistă (flexibilă) de la Aeroportul Iași au început pe data de 7 august 2013. Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL și SC UTI Grup SA a câștigat licitația privind execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri. Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA.