Asociația acționează ca o punte de comunicare între reprezentanții mediului de afaceri și ai economiei reale, actorii mediului non-guvernamental și strategii politicilor publice.Asociația Pentru Antreprenoriat din România (A.P.A.R.) a fost înființată la Timișoara, în anul 2007, la inițiativa facilitatorilor programului EMPRETEC România, cu scopul de a crea o comunitate antreprenorială de elită care să aibă puterea de a dezvolta mediul de business din România și de a propune schimbările legislative benefice pentru acesta. Astfel, începând cu anul 2008, asociația a început livrarea atelierelor de dezvoltare antreprenorială EMPRETEC, reușind pe parcursul anilor să reunească peste 2.400 de absolvenți. Din anul 2019, sediul asociației s-a mutat la Brăila.
În prezent, A.P.A.R. organizează ateliere de lucru dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale și educației financiare, tabere, evenimente de networking, seminarii și conferințe pe teme antreprenoriale.
Asociația Pentru Antreprenoriat din România (A.P.A.R.) a fost înființată la Timișoara, în anul 2007, la inițiativa facilitatorilor programului EMPRETEC România
Prin urmare, A.P.A.R. a devenit partener în organizarea unui festival internațional de educație, a inițiat evenimente și proiecte destinate educației elevilor și studenților, a organizat conferințe pe teme antreprenoriale, a reunit comunitatea națională a absolvenților EMPRETEC și a organizat mini tabere și cluburi de business, implicându-se și în proiecte ce vizează educația financiară a persoanelor aflate în dificultate.
A.P.A.R. este membru în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM și în GEIEAN (Grupul pentru Evaluarea Impactului Economic al Actelor Normative). În același timp, asociația este parteneră cu mai multe instituții de învățământ la nivel național, precum și cu organizații non-guvernamentale.
Misiunea și valorile asociației APAR
“Misiunea APAR este aceea de a juca un rol activ în creșterea calității mediului de afaceri din România, dar și de a crea un impact pozitiv asupra schimbării comportamentale a antreprenorilor și a societății în care trăim cu toții. APAR sprijină antreprenorii care caută să genereze evoluție și o abordare inovativă a culturii de business”, ne-a declarat dna. Camelia Drăgan, Președinte A.P.A.R.
Asociația pentru Antreprenoriat din România acționează ca o punte de comunicare între reprezentanții mediului de afaceri și ai economiei reale, actorii mediului non-guvernamental și strategii politicilor publice. În acest sens, membrii A.P.A.R. sunt prezenți în consiliile consultative ale Ministerului Antreprenoriatului și Turismului și oferă constant feedback asupra programelor de finanțare existente, astfel încât acestea să răspundă cât mai bine nevoilor antreprenorilor români și să rezulte într-un impact pozitiv în societate.
Asociația pentru Antreprenoriat din România acționează ca o punte de comunicare între reprezentanții mediului de afaceri și ai economiei reale, actorii mediului non-guvernamental și strategii politicilor publice
În același timp, Asociația pentru Antreprenoriat din România răspunde mereu afirmativ cererilor de cercetare de piață care îi sunt transmise pe subiectul antreprenoriatului și se raliază inițiativelor non-guvernamentale nișate pe educație, economie și antreprenoriat.
Prin urmare, schimbările legislative ale asociației au fost axate pe asigurarea predictibilității sistemului fiscal, susținerea dezvoltării IMM-urilor prin asigurarea unor granturi de investiții, respectiv facilități fiscale pentru firmele aflate la început de drum.
“Credem cu tărie în puterea comunității de a se uni pentru un scop comun, ghidați de valori și principii comune, iar valorile care stau la baza culturii noastre organizaționale sunt etica în afaceri, calitatea, responsabilitatea față de societate, colaborarea, încrederea în puterea parteneriatelor, sinceritatea, transparența în decizii și sustenabilitatea”, precizează dna. Drăgan.
Provocări actuale pentru mediul de business din România
În ceea ce privește cele mai importante provocări pentru mediul de business, trebuie menționat faptul că mjlocul trimestrului 3 este marcat de 3 crize importante – cea economică, politică și sanitară, toate cu influențe semnificative asupra mediului de afaceri românesc. Dacă finalul anului 2021, un an greu încercat pentru antreprenoriatul românesc, eticheta anul 2022 ca fiind anul revenirii economice, la nivel internațional, iată că acesta devine, însă, anul incertitudinii în contextul perioadei volatile pe care o traversăm.
În context economic, inflația puternică pe care o traversăm, dublată de creșterea prețurilor la energie și gaze, creșterea costului cu materiile prime, criza semiconductorilor, avansul costurilor de transport și impredictibilitatea cursului valutar vor influența semnificativ decizia de consum, ceea ce va genera un impact major în deciziile de business din perioada imediat următoare. În acest sens, volatilitatea inerentă a acestei perioade, coroborată cu creșterea costurilor de finanțare și cu trendurile care vizează transformarea economiei globale, va atrage în mod firesc o creștere a numărului insolvențelor și falimentelor, în special în rândul IMM-urilor.
Mijlocul trimestrului 3 este marcat de 3 crize importante – economică, politică și sanitară, toate cu influențe semnificative asupra mediului de afaceri românesc
Dinamica pandemiei de COVID-19 își menține locul în topul provocărilor anului 2022, deși mediul de afaceri a învățat lecția din 2021 și a pus accent pe o digitalizare accelerată prin investiții în tehnologii inovative. În plus, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei își pune amprenta asupra întregii economii mondiale, afectând siguranța tuturor companiilor care sunt interconectate în lanțul de aprovizionare, distribuție și producție.
“Nu în ultimul rând, instabilitatea politică decuplează mediul public de la realitatea economică și slăbește fundamental mentalitatea de a face sau de a continua derularea afacerilor în România. Creșterea taxelor și impozitelor în contextul actual, referitor la modificarea și completarea legii 227/2015 privind Codul fiscal, nu face decât să deterioreze în mod inevitabil relația dintre mediul de afaceri și cel politic și să adâncească neîncrederea în factorul decizional administrativ”, afirmă dna. Camelia Drăgan.
EMPRETEC, programul internațional de dezvoltare antreprenorială și relaționare în business
Prin urmare, Asociația pentru Antreprenoriat din România va continua să depună toate diligențele pentru a asigura sustenabilitatea mediului antreprenorial național în perioada plină de provocări care urmează prin acces la know-how și o comunitate de peste 2.500 de absolvenți EMPRETEC. De asemenea, A.P.A.R.oferă acces la finanțări nerambursabile prin rețeaua de consultanți specializați în fonduri europene și, nu în ultimul rând, prin menținerea căii de dialog deschisă cu decidenții politici.
EMPRETEC este un program internațional de dezvoltare antreprenorială și relaționare în business desfășurat sub egida “Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare” (UNCTAD – Geneva) și susținut de Guvernul României.
Asociația pentru Antreprenoriat din România oferă acces la know-how și o comunitate de peste 2.500 de absolvenți EMPRETEC
Programul EMPRETEC este operațional în 40 de țări de pe 3 continente și are până în momentul de față peste 450.000 de absolvenți. România este prima și singura țară din Europa în care se implementează programul începând din anul 2002.
Atelierul de lucru EMPRETEC este dedicat dezvoltării competențelor antreprenoriale. Grupul țintă este reprezentat de antreprenori și potențiali antreprenori – orice persoană care deține și/sau administrează o întreprindere/ afacere.
O metodologie unică, “Harvard Business School”
Fundamentul programului EMPRETEC este dezvoltat folosind o metodologie unică a “Harvard Business School”, rezultată în urma unui îndelung program de cercetare inițiat și condus de către profesorul David McClelland. Acesta l-a numit “cel mai semnificativ progres în pregătirea antreprenorială din ultimele trei decenii”.
Un studiu de impact, realizat pe un eșantion de 708 de participanți, a demonstrat că programul EMPRETEC reprezintă un vector de progres în business: 32% dintre respondenții care nu aveau afaceri deschise la finalizarea atelierului au deschis afaceri în primele 2 luni post absolvire, 55% dintre respondenți și-au crescut cifra de afaceri, 73% și-au diversificat portofoliul de produse și servicii.
Programul EMPRETEC a fost numit “cel mai semnificativ progres în pregătirea antreprenorială din ultimele trei decenii”
În România, comunitatea EMPRETEC depășea 2.400 de membri la finalul anului 2021. Programul a fost bugetat și finanțat la nivel național de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului până în anul 2018.
“A.P.A.R. depune eforturi constante de a obține surse alternative de finanțare pentru acest program, precum și de a organiza ateliere independente. În același timp, avem speranța că din anul 2023 acest program de dezvoltare antreprenorială va primi, din nou, bugetare la nivel national”, mai spune Președintele A.P.A.R.
EMPRETEC Comunitatea de Antreprenori
EMPRETEC Comunitatea de Antreprenori (E.C.A.) este comunitatea alumnilor EMPRETEC, un spațiu non-formal și relaxat prin care se dorește continuarea procesului de dezvoltare a competențelor antreprenoriale deprinse în atelierul EMPRETEC. Întâlnirile au loc atât fizic, în București, Constanța, Iași, Craiova, Cluj Napoca, cât și online. Întâlnirile EMPRETEC Comunitatea de Antreprenori au fost organizate la început sub denumirea EMPRETEC Business Club, fiind ținute 20 de ediții în București.
Însă scopurile asociației vizează și tânăra generație. Prin urmare, unul din scopurile asociației este acela de a promova educația antreprenorială în rândul elevilor și studenților pentru a încuraja formarea unor noi generații de antreprenori, echilibrați și adaptați provocărilor viitorului. În acest sens, asociația a organizat ateliere în licee și universități din București, Brăila, Iași, Timișoara cu teme diverse: ”Antreprenoriat și START-up”, “Valori și cultură antreprenorială”, “Vreau să fiu Antreprenor”, “Despre antreprenoriat pornind de la viața de student la cea de antreprenor”, “5 Steps to start your business”, “Antreprenoriatul – provocare și alternativă pentru studenți” etc.
De asemenea, A.P.A.R. participă și la Școlile de vară organizate pentru elevi și în alte proiecte care vizează educația antreprenorială.
Programul de granturi #FondulBanometru 2022
Banometru este un program de responsabilitate socială, realizat de Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank. Asociația pentru Antreprenoriat din România este beneficiar al fondului Banometru.
Coaching-ul financiar gratuit din programul Banometru implică discuția individuală cu un specialist APAR despre provocările financiare, online, la telefon sau față în față, beneficiind de îndrumare personalizată pentru a găsi soluții la dificultățile financiare cu care se confruntă participanții și a lua decizii mai bune în gestionarea banilor.
Coaching-ul financiar gratuit din programul Banometru implică discuția individuală cu un specialist APAR despre provocările financiare, online, la telefon sau față în față
Printre subiectele abordate în atelierele și sesiunile de coaching se numără:
- Valoarea banilor în viețile noastre;
- Bune practici și instrumente pentru stabilitate financiară;
- Modalități de gestionare a banilor în vederea atingerea obiectivelor financiare propuse;
- Identificarea unor modalități de reducere a cheltuielilor și de economisire;
- Modalități de a transforma abilitățile în bani.
“Considerăm că la starea de bine a antreprenorului și a angajaților săi contribuie și sănătatea financiară individuală. De aceea, ne-am propus ca în perioada mai-august 2022 să organizăm, folosind metodologia BANOMETRU, o serie de ateliere gratuite, de 2 ore, despre obiceiuri financiare, precum și 40 de întâlniri individuale de coaching financiar”, încheie dna. Camelia Drăgan, Președinte A.P.A.R.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/acarom-sustine-dezvoltarea-durabila-a-sectorului-auto-din-romania/