Mediul educațional românesc conține elemente de abuz des întâlnite comparativ cu alte medii și reprezintă un soi de comportament direcționat în mod intenționat asupra celor mici, susține psihologul Iuliana Fulaș.
Abuzul în mediul școlar este un fenomen extrem de prezent în ultimii ani la nivelul sistemului educațional autohton. Acest tip de conduită intimidează, înjosește, pedepsește și devalorizează copiii, susține psihologul Iuliana Fulaș.
Mai mult de atât, conform mediului menționat abuzul este cel mai des folosit ca și metodă ”educațională”, lucru care duce la distrugerea gândirii creative, putând genera stări anxioase asupra celor mici.
“Sunt puțini copii care povestesc despre umilința prin care trec la școală, despre batjocura, hărțuirea și traumele emoționale la care sunt supuși. Am întâlnit copii care s-au gândit chiar să-și ia viața pentru a scăpa de umilința colegilor și a profesorilor. Mulți profesori provoacă o clasă întreagă împotriva unui singur copil, traumatizându-l, poate, chiar pe viață. Sunt mulți dascăli care îi amenință cu sintagme de genul “te las corigent”. Îi umilesc și le distrug stima de sine cu apelative de genul “ești un prost, un handicapat”, “nu ești bun de nimic”, “mi-ar fi rușine să am un copil ca tine”. Uneori, umilirea se face în fața clasei”, a declarat Iuliana Fulaș.
Această manieră adoptată de către anumite cadre didactice pot traumatiza permanent elevii, ducând la o prognozare spre eșec a viitorului copiilor.
”Să jignești un copil, să-l umilești, să-l ameninți, îl programezi la eșec permanent. Unii copii devin agresivi, alții se închid în ei, în ambele cazuri vor fi marcați pe viață de o copilărie nefericită. Copiii de astăzi sunt foarte inteligenți, dar profesorii (unii dintre ei) le vorbesc ca și cum ar fi reduși mintal. Nu trebuie să subestimăm inteligența și capacitatea lor de înțelegere. Copiii au nevoie de încurajări, au nevoie să fie stimulați pozitiv, au nevoie să se descopere pe ei”, a adăugat psihologul Iuliana Fulaș.