Stiri: Sanatate

Modernizarea și dotarea ambulatoriilor.

A fost deschis cel de-al doilea accelerator din centrul de radioterapie al Spitalului Județean din Galați

20.12.2022

Accelerator centru de radioterapie al Spitalului Galați. Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost prezent la inaugurarea celui de-al doilea accelerator din centrul de radioterapie al Spitalului Clinic Județean de UrgențĂ “Sf. Apostol Andrei” din Galați.

Aparat de radioterapie de ultimă generație

Noul accelerator liniar este un aparat de radioterapie de ultimă generație, care permite tratamentul modern de înaltă precizie al tumorilor maligne. Acceleratorul va fi folosit pentru tratarea a aproximativ 60 de pacienți oncologici zilnic.

Valoarea acceleratorului liniar și a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalare este de 2,3 milioane de dolari. Echipamentele specifice de radioterapie, în număr de 15, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale pentru 11 locații din întreaga țară.

Un centru medical oncologic important

Orașul Galați devine astfel un centru medical oncologic important, cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. Primul accelerator, cumpărat prin același program al Ministerului Sănătății, a tratat, din decembrie 2019 până în prezent, peste 2200 de pacienti.

Programul Ministerului Sănătății, implementat în perioada 2018-2022 urmărește atingerea mediei europene de 3.5 acceleratoare la 1 milion de locuitori, iar în ultima perioadă s-au făcut progrese importante în acest sens dublându-se numărul acestor echipamente la nivel național (de la 1.4 la 3 acceleratoare la 1 milion de locuitori).

Accelerator centru de radioterapie al Spitalului Galați. O maternitate de nivel III

De asemenea, la nivelul Spitalului Județean care are o maternitate de nivel III, au fost livrate nouă incubatoare de către Ministerul Sănătății în cadrul Programului național care a permis achiziționarea și dotarea în acest an cu 190 de incubatoare a maternităților și secțiilor de neonatologie din întreaga țară.

Asigurarea accesului pacienților la servicii oncologice, precum și accesul mai bun al copiilor prematuri la îngrijire medicală sunt două dintre prioritățile Ministerului Sănătății care va continua investițiile în aceste sectoare.

Citește și Spitale oncologice: Gral Medical investește 13 milioane de euro