Slide

Stiri: Sanatate

Actualizare lista medicamente compensate 2023

Acces mai bun la tratamente pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave

26.04.2018

Printr-o Ordonanță de Urgență aprobată în ședința de Guvern, care modifică și completează OUG 77/2001, au fost stabilite noi mecanisme care vor sta la baza încheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, pentru medicamentele care dețin o decizie de includere condiționată în Lista de medicamente compensate și gratuite, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Noile reglementări vor asigura accesul pacienților cu afecțiuni grave (oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă) la toate medicamentele destinate unei indicații terapeutice în concordanță cu starea sănătății și comorbiditățile acestor pacienți, și nu la un singur medicament așa cum era reglementat până acum.

La baza încheierii contractelor cost-volum/cost-volum – rezultat, vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacienți-volume, fie cost efectiv/pacient cu rezultat medical.

În plus, noile mecanisme asigură predictibilitatea costurilor atât pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cât și pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață.

„Pentru pacienți nu va exista nicio contribuție personală, diferența dintre prețul de comercializare și costul efectiv/pacient va fi acoperită de deținătorii de autorizație de punere pe piață cu titlul de contribuție trimestrială”, conform sursei citate.

De asemenea, pentru asigurarea continuității tratamentelor pentru pacienții care beneficiază de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum/cost-volum – rezultat, actul normativ prevede o serie de măsuri tranzitorii. Astfel, contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență, rămân supuse legislației în vigoare la data la care acestea au fost încheiate.

Contractele care vor expira în primele două luni ale ultimului trimestru calendaristic de valabilitate, vor putea fi prelungite, cu acordul părţilor, până la finalul trimestrului respectiv (30 iunie 2018).

“Noile reglementări vor asigura accesul pacientului la tratamentul cel mai bun din punct de vedere științific și medical. Am solicitat conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să urgenteze realizarea normelor de aplicare precum și toate procedurile necesare încheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, astfel încât în cel mai scurt timp să permitem accesul la medicamente și să asigurăm continuitatea  tratamentelor pentru pacienții cu afecțiuni grave”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.