Stiri: Agricultura

Acciza motorina 2021

Acciza la motorină 2018. Anunţul făcut de Ministerul Agriculturii

21.09.2018

Acciza la motorină 2018. Ministerul Agriculturii a anunţat că în şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată o Hotărâre privind majorarea plafonului din cadrul schemei de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina folosită în agricultură.

De asemenea, tot în şedinţa Executivului s-a anunţat implementarea unei scheme pentru reducerea accizei la motorină în sectorul acvaculturii.

Motorina în agricultură – 100 de milioane de lei în plus

Guvernul a decis suplimentarea fondurilor în urma numărului ridicat de cereri depuse. Suma pentru plata ajutorului creşte astfel de la 320,58 milioane de lei la 420,58 milioane de lei.

Până în prezent s-au efectuat plăţi în valoare de 250,61 milioane de lei.
Din această sumă, 109,88 milioane de lei reprezintă plăți restante din trimestrul al treilea al anului trecut.

71 de milioane de lei s-au plătit pentru ultimele trei luni din 2017, iar 69,67 milioane de lei sunt plăţile aferente primului trimestru din 2018.

Acciza la motorină din acvacultură

Valoarea subvenţiilor la acciza la motorina utilizată în acvacultură, în perioada 2018-2020, este de 5.532 mii lei pe an.

Schema de ajutor de stat constă în reducerea accizei. Subvenţiile se acordă sub formă de rambursare. Mai exact, este vorba de diferența dintre valoarea accizei standard și nivelul accizei reduse.

Beneficiarii subvenţiei la motorina din acvacultură

Beneficiarii subvenţiei la motorină sunt IMM-urile care își desfășoară activitatea în producția, prelucrarea și vânzarea de produse proprii obținute din acvacultură.

„Prin intermediul acestui act normativ se asigură condițiile pentru diminuarea efectivă a costurilor de producție, ceea ce stimulează desfășurarea activității de acvacultură în condițiile concurențiale de pe piața produselor de pește din Uniunea Europeană”, precizează Guvernul.

Citeşte şi Universitatea de Vest din Timişoara câştigă noi fonduri pentru inovare şi cercetare