Stiri: Stiri

Accizele mai mari la tutun vor reduce numărul dependenților, spun oficialii ANA

02.06.2014

Potrivit Agenției Naționale Antidrog (ANA) majorarea accizelor la tutun va limita fumatul în rândul tinerilor și va reduce numărul celor care dependenți, mai ales la persoanele cu venituri mici.
Accizele vor cauza o creștere a prețului cu 10 procente, dar și o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în țările cu venituri mari și cu până la 8% în statele cu venituri mici și medii, potrivit oficialilor ANA.

În plus, creșterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsura de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indică faptul că o creștere cu 50% a taxelor și accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca și fond de rezervă pentru 22 de țări cu venituri mici – se arată în comunicatul de presă remis de Agenția Națională Antidrog.

Conform unei cercetări realizate de ANA în urmă cu patru ani, fumatul înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați au fumat cel puțin o dată de-a lungul vieții.

În ultima lună, o treime a fumat, iar unul din patru oameni fumează zilnic. În plus, studiul arată o scădere a vârstei celor care încep să fumeze, media fiind 15 ani.