Stiri: Constructii

Programul Noua Casa 2021

Tinerii din România vor să aibă casele lor

26.07.2019

Achiziția unei locuințe. Peste un sfert din Generaţia Z (ani de naștere: 1995-2012) plănuieşte o ipotecă în următorul an. Așadar, tinerii se gândesc deja la un viitor stabil şi la un acoperiş deasupra capului. 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o ipotecă, în timp ce procentul celor care iau în calcul un credit ipotecar în următorul an se dublează (26%).

Achiziția unei locuințe. Femeile, mai interesate de cumpărarea unei case

Femeile au o înclinaţie mai mare spre cumpărarea unei locuinţe şi 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbaţi.

Aceste date se regăsesc în cea mai recentă cercetare Ipsos MORI. Aceasta a fost realizată la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care operează Provident Financial România.

Achiziția unei locuințe. Situația financiară a tinerilor

Potrivit aceluiași studiu, 54% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților sau tutorilor, în timp ce doar 15% cred că au o situație mai slabă. Aceste procente plasează românii drept cei mai optimiști din acest punct de vedere, în comparaţie, de exemplu, cu:

  • Ungaria (33%)
  • Spania (32%)

Achiziția unei locuințe. Comparația cu alte țări

Cu toate acestea, tot tinerii români (40%) spun că aveau o situaţie financiară mai bună în urmă cu 12 luni şi sunt în fruntea clasamentului european şi la acest capitol. În același timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situație financiară mai bună decât cu un an în urmă, ușor mai mulți decât cei din Ungaria (25%) și Spania (23%), dar mult mai puțini decât tinerii din Cehia – 33%.

Achiziția unei locuințe. Optimism

Generaţia Z priveşte viitorul cu optimism şi 7 tineri români din 10 (68%) cred că situaţia lor financiară va fi mai bună în următoarele 12 luni. Tinerii români sunt, de altfel, la acelaşi nivel de optimism cu tinerii din Lituania și Cehia. Numai 8% dintre respondenții români consideră că urmează o situație financiară mai dificilă.

Optimismul se reflectă și în încredere. Nu mai puțin de 77% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani cred în capacitatea lor de a-şi gestiona finanțele personale.

Vecinii din Ungaria sunt mai puţin încrezători în abilitatea de a-şi gestiona finanțele – doar jumătate dintre respondenți cred că au această capacitate (51%).

Achiziția unei locuințe. Educație

Încrederea este dată și de percepția privind educația. Astfel, 63% dintre respondenții români susțin că au beneficiat de educație formală sau training-uri despre cum să își gestioneze finanțele personale.

În plus, 80% dintre aceștia consideră că educația primită i-a pregătit suficient de bine pentru a-și gestiona finanțele proprii, mai mulți decât spaniolii (69%), dar mai puțini decât polonezii (85%) și mexicanii (82%).

Achiziția unei locuințe. Carieră

Atunci când aleg un loc de muncă, 69% dintre respondenții români cred că aspectele financiare și perspectiva unei cariere sunt cele mai importante.

Pe locurile următoare se regăsesc:

  • satisfacția personală (58%)
  • echilibrul job/ timp liber (58%)
  • impactul pe care viitorul angajator îl are în societate (29%)

Citește și Venituri în scădere pentru Vodafone România