Slide

Stiri: Companii

Achiziţiile şi fuziunile din sectorul farma, în creştere în 2014

15.01.2015

Companiile farmaceutice mari au revenit la niveluri serioase de tranzacționare anul trecut, în condiţiile în care sectorul a fost, în mare parte, absent din peisajul achizițiilor şi fuziunilor (M&A) în 2013, arată o analiză realizată de EY. În plus, acest an va reprezenta o provocare pentru firmele care intenționează să crească prin achiziții şi fuziuni, acestea confruntându-se cu intensificarea competiției și cu un deficit de oferte accesibile.

„Ne aşteptăm ca 2015 să fie un an cu o activitate robustă şi intens concurențială în ceea ce privește fuziunile şi achiziţiile în industria bio-farmaceutică, marcat de o creştere continuă a primelor de tranzacţionare. Aceasta va însemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au încă nevoie de achiziţii ca să satisfacă aşteptările de creştere ale pieţei. Pentru moment, numărul ţintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scăderilor de venituri – ceea ce noi numim „decalaj de creştere” – este mic. Mai mult, competiţia pentru tranzacţii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nişă şi marile companii de biotehnologie, acestea mărindu-şi forţa de acţiune”, a explicat Mihaela Cuţurescu, Manager Asistenţă în tranzacţii, EY România.

În 2014, fuziunile şi achizițiile realizate de companiile farma mari au totalizat aproape 90 de miliarde dolari, multe firme câutând să îşi restructureze afacerile în sensul concentrării lor şi să reducă decalajele „de creştere” a veniturilor, care vor ajunge la 100 miliarde dolari până în anul 2017.

 Companiile de nişă au făcut fuziuni şi achiziţii de 130 miliarde dolari

„Companiile farmaceutice de nişă au întrecut companiile mari la capitolul cheltuielilor cu fuziuni şi achiziţii, atingând nivelul de 130 miliarde dolari. Această abordare agresivă a permis anumitor companii de nişă să dobândească gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes într-un mediu global în care cu presiunea pe prețuri crește constant”, se arată în raportul EY – Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks. 

Raportul mai arată că în ultimii cinci ani, companiile mari de biotehnologie şi cele farmaceutice de nişă au furnizat o creștere cumulată de peste cinci ori mai mare decât creşterea companiilor farmaceutice mari, eficiența strategiilor fiscale fiind cheia cu ajutorul căreia companiile farma de nişă au ţinut capul de afiş în zona achiziţiilor

Astfel, acestea au devenit achizitorii dominanţi în 2014 datorită strategiilor lor eficiente de taxe, folosind peste 50% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii. În acelaşi timp, marile companii farmaceutice au folosit doar 10% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii în aceeaşi perioadă de timp.

Tranzacţii mai bine țintite

În plus, în acest an sunt aşteptate tranzacţii mai bine țintite, în timp ce activismul acţionarilor este în creştere. Astfel, creşte presiunea din partea acţionarilor pe măsură ce tot mai multe companii care au anunţat renunţări la zone neesenţiale ale afacerii în ultimii doi ani au generat valori mai mari ale rezultatelor pentru investitori.

„Dat fiind climatul comercial actual, ne aşteptăm ca termenul „concentrare” să rămână cuvântul-cheie în operaţiunile din zona de tranzacţii în 2015, pe măsură ce firmele își concentrează resursele pe pieţele esenţiale, unde pot dobândi avantaje competitive sustenabile. Orice decalaje rezultante pe care companiile le identifică în mersul afacerii vor avea, probabil, un impact semnificativ asupra activităţii de tip M&A în 2015 şi dincolo de acest moment”, concluzionează Mihaela Cuţurescu.