Stiri: Sanatate

Acord între Ministerul Sănătății și asociațiile de pacienți

10.01.2014

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Secretarul de Stat Adrian Pană și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi pentru a continua consultările pe tema hotărârii de Guvern privind pachetul de servicii minimale pentru neasigurați și pachetul de servicii medicale de bază, precum și noua listă de medicamente compensate, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului.

”În urma întâlnirii, a fost semnată o declaraţie comună prin care părţile îşi afirmă sprijinul pentru implementarea cu responsabilitate a pachetelor de servicii medicale și a noii liste de medicamente compensate, declaraţie pe care o anexăm„, au declarat reprezentanții MS.

În declarația comună se arată că ambele părți susțin necesitatea implementării pachetelor de servicii medicale, precum și adoptarea noii liste de medicamente compensate. De asemenea, aceste măsuri sunt necesare pentru a continua reforma sistemului sanitar, iar primele rezultate se vor vedea în acest an.

Semnatarii se angajează să susține cele două proiecte de lege, întrucât implementarea pachetelor de servicii medicale poate îmbunătăţi accesul la servicii medicale de calitate al cetăţenilor, iar adoptarea noii liste de medicamente compensate poate oferi o șansă suplimentară la viață a mai multor pacienți.

În plus, aceștia își asumă responsabilitatea de a promova şi explica publicului larg necesitatea implementării cu responsabilitate a pachetelor de servicii medicale și a listei de medicamente compensate.

„Ne declarăm sprijinul faţă de implementarea acestora considerând că amânarea unor decizii coerente, care să întrunească opţiunea cât mai largă a partenerilor Ministerului Sănătății, poate conduce la perpetuarea existenței unui sistem sanitar nesatisfăcător atât pentru pacienţi cât şi pentru autorităţ”, se mai precizează în documentul citat.