Slide

Stiri: Finante

Măsurile adoptate vor permite României să închidă exercițiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbție de cel puțin 98%.

Acord pentru creșterea absorbției fondurilor europene

18.10.2017

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a emis în ultimele trei luni un număr record de garanții în favoarea beneficiarilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Potrivit datelor centralizate, de la începutul acestui an și până la 16 octombrie 2017 au fost acordate 1057 de scrisori de garanție pentru restituirea avansului, în valoare totală de 1,85 mld lei, aproape jumătate din acestea fiind emise în ultimele trei luni. Aceasta reflectă o creștere de peste 80% a numărului de scrisori de garanție emise față de aceeași perioadă a anului 2016, în timp ce valoarea totală a garanțiilor s-a dublat.

„Lansată în urmă cu trei luni, noua strategie de repoziționare a FNGCIMM, de susținere a ecosistemului antreprenorial românesc, integrează cu succes programele de dezvoltare durabilă dedicate beneficiarilor publici locali care au în derulare proiecte de infrastructura rutieră, socială și educațională, în cadrul Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Prezența FNGCIMM la nivel teritorial, eforturile depuse de întreaga echipă, au făcut posibile rezultatele pozitive pe care le-am obținut.” a declarat Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM.

Garanția FNGCIMM pentru plata avansurilor acordate de AFIR acoperă până la 100% din valoarea avansului prevăzut în contractele de finanțare încheiate cu AFIR finanțate din Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. În cadrul programului, beneficiarii eligibili sunt comunele și orașele, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Grupurile de Acțiune Locală (GAL), organisme de drept public – așezăminte culturale, organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI / FOUAI).

Garanțiile se acordă în baza OUG 79/2009, privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin PNDR pentru renovarea și dezvoltarea spațiului rural prin creșterea calității vieții și diversificării economiei în zonele rurale.