Stiri: Agricultura

Acord privind etichetarea produselor ecologice

19.06.2015

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi secretarul de stat George Turtoi au participat la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit care a avut loc la Luxemburg. Cu această ocazie, ministrul a reiterat cererea de a extinde cu şase luni a termenului de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013 şi a salutat flexibilitatea adoptată de Comisia Europeană de realocare a fondurilor între axele Programului.

16 state membre ale Uniunea Europeană au susținut solicitarea României de prelungire cu 6 luni a termenului de utilizare a fondurilor de dezvoltare rurală 2007 – 2013.

Comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene şi că ar fi nevoie de acceptul Consiliului şi Parlamentului European.

În cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind productia ecologică şi etichetarea produselor ecologice necesar pentru a fi demerate negocierile cu Parlamentul European.

Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii au fost prezentarea de către Comisia Europeană a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a ţării de origine sau a locului de proveniență a laptelui, altor tipuri de carne decât cea de vită, porc, oaie, capră şi de pasăre şi a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient şi a ingredientelor care reprezintă peste 50% dintr-un aliment. Majoritatea delegaţiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe această temă cu toate că rapoartele indică faptul că o astfel de cerinţă obligatorie va genera costuri suplimentare.