Stiri: Finante

Activele fondurilor de pensii private. T

Activele OTP Asset Management, în creștere cu 5% pe 2017

31.01.2018

OTP Asset Management România a ajuns la finele anului 2017 la active administrate de 667 milioane lei, în creștere cu peste 5% față de anul precedent, mărindu-și numărul de investitori cu 8%, față de 2016.

Clienții OTP și-au exprimat preferința către fonduri cu componentă de acțiuni, mai mult decât media industriei fondurilor de investiții din România. OTP Global Mix, fond diversificat pe piețele globale de acțiuni și obligațiuni, a încheiat anul cu un număr de 2,8 ori mai mare de investitori decât la final de 2016, în condițiile în care și-a triplat activele administrate, ajungând la active de 32 milioane lei.

2017 a fost un an de excepție pentru majoritatea activelor riscante tranzacționate pe piețele financiare. Astfel, au avut de câștigat portofoliile de acțiuni, fie că ne referim la fondurile de acțiuni, diversificate sau de Absolute-Return administrate. OTP AvantisRO a obținut un randament de 21.15%, mizând pe piața locală a acțiunilor și a beneficiat atât de oportunitățile oferite de companiile plătitoare de dividende, cât și de tranzacționarea noilor corporații listate la Bursa de Valori București.

FDI OTP Global Mix a adus celor care au deținut unități de fond în anul 2017 un câștig de 8.13%, fiind cu atât mai de apreciat, cu cât acesta a înregistrat un randament de 7.96% și în anul 2016. OTP Premium Return a înregistrat un câștig de 6.17%, în condițiile unui risc mediu și a unei investiții pe termen de minim 1 an. Tema inves­tițională care a adus companiei cel mai mare câșt­ig pe portofoliile internaționale de acțiuni a fost cea legată de polit­ica administrației Trump de a convinge marile corporații americane să producă din nou acasă, fapt care a impulsionat foarte mult dezvoltarea tehnologiei și a automa­tizării. De asemenea, marii „coloși” din tehnologie FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) au condus raliul în anul 2017, iar această evoluție a făcut ca și celelalte sectoare economice din S&P 500 să îi urmeze.

În ceea ce privește portofoliile de obligațiuni, atât din cadrul fondurilor diversificate, de Absolute-Return, cât și de obligațiuni, principala temă inves­tițională a anului 2017 a fost creșterea economică și revenirea inflației, atât în România, cât și în SUA. De asemenea, pentru Zona Euro, OTP Asset Management a mizat pe o revigorare a creșterii economice și o creștere cu „pași mărunți” a inflației. Pentru a crește randamentul fondurilor, compania a ales riscul de credit în fața riscului de dobândă. În România era așteptată creșterea inflației și a randamentelor la obligațiunile de stat în RON, de aceea administratorul de fonduri a decis reducerea ponderii obligațiunilor de stat în a doua parte a anului, conservând randamentul obținut până atunci.

Deși volatilitatea a fost scăzută în 2017, ținând cont de profilul clienților OTP, compania a preferat prudența, alegând sacrificarea unor randamente potențiale, pentru protejarea investitorilor conservatori. Cu toate acestea, fondurile administrate de OTP Asset Management au obținut performanțe solide, cu mult superioare instrumentelor clasice de economisire.