Slide

Stiri: Companii

Proiect Consiliul Concurenței 2024

Activitatea Consiliului Concurenței în 2022: Câte investigații a declanșat autoritatea?

23.01.2023

Activitatea Consiliului Concurenței în 2022. Anul 2022 a fost unul cu mari provocări economice, generate, în special, de războiul dintre Rusia și Ucraina, dar un an în care autoritatea de concurență a avut activitate intensă și rezultate bune.

Ce spune președintele Consiliului Concurenței?

„Anul trecut ne-am concentrat eforturile, mai mult decât în alți ani, în domeniul ajutorului de stat, pentru a sprijini instituțiile să implementeze măsuri de sprijin care implică fonduri europene. Astfel, am evaluat măsuri de sprijin, din fonduri locale, naționale, europene, inclusiv PNRR, de aproape 145 de miliarde lei, reprezentând o creștere de 250% față de 2021. Aceste eforturi au fost necesare pentru că banii trebuie să ajungă rapid în economie, să ajute la dezvoltarea mediului de afaceri și la crearea de locuri de muncă, mai bine plătite. Și în ceea ce privește activitatea „clasică” a instituției, am avut rezultate bune.

Am autorizat un număr record de tranzacții, am declanșat investigații în domenii importante, precum cea care vizează piața monetară interbancară și am finalizat cazuri complexe, cum este cel care a implicat două piețe adiacente: asigurări și service-uri auto” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigații declanșate

În 2022 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum: piața monetară interbancară (ROBOR), întreținere și reparare a autovehiculelor, servicii de înregistrare a avizelor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliară, produse din tutun încălzit etc.

Din totalul investigațiilor declanșate în 2022, aproximativ 40% vizează înțelegeri de tip cartel.

Activitatea Consiliului Concurenței în 2022. Amenzi

Autoritatea de concurenţă a finalizat 8 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro), din care 94% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri de tip cartel.

Au fost sancționate 97 de companii, din care 90% au recunoscut încălcarea legii. Valoarea amenzilor aplicate acestor companii reprezintă aproximativ 60% din totalul amenzilor aplicate în aceste cazuri.

Inspecții inopinate

În 2022, s-au desfăşurat 18 inspecții, similar anului 2021, în cadrul cărora au fost controlate 60 de sedii/puncte de lucru.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Investigații în derulare

La sfârşitul anului 2022, Consiliul Concurenţei avea în derulare 44 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care cele mai multe (peste o treime) vizează înțelegeri de tip cartel.

Anchete sectoriale, studii și analize

La sfârşitul anului, erau în derulare 28 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 10 au fost declanşate în 2022.

Anul trecut au fost finalizate șapte anchete sectoriale/studii/analize în domenii precum:

  • farmaceutic (medicamente fără prescripție medicală și suplimente)
  • transport alternativ
  • construcții (întreținerea și reparația drumurilor din municipiile reședință de județ)
  • consultanță fiscală și audit financiar
  • aditivi alimentari

Activitatea Consiliului Concurenței în 2022. Concentrări economice

Pe parcursul anului 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat 94 de tranzacții (concentrări economice), cele mai multe din ultimii 16 ani. Din acestea, două au fost autorizate cu condiţii, ambele vizând domeniul de sănătate:

  • preluarea Muntenia Medical Competences (Argeș) de către Medlife SA cu condiția
    plafonării tarifelor pentru serviciile de imagistică RMN și CT pe care Grupul Medlife le-ar presta în județul Argeș, pentru o perioadă de cinci ani, cu o indexare anuală cel mult la nivelul ratei inflației.
  • preluarea de către Diagnostic Rapid SA a Onco Card SRL și Onco Card Invest SRL, în condițiile menținerii unui anumit nivel al tarifelor practicate, precum și a unor indicatori de calitate, pentru o perioadă de 5 ani, la nivelul județului Brașov.

Citește și Consiliul Concurenței declanșează o analiză pe piața de retail farmaceutic