Suprafaţa totală de birouri tranzacţionată în Bucureşti în trimestrul al treilea din 2013 a fost de peste 84.500 de metri pătraţi, cel mai mare volum înregistrat în ultimii doi ani, potrivit unui raport CBRE. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea este de 223%.
Cu toate acestea, în trimestrul al trelea a fost înregistrată livrarea unei singure clădiri de birouri, de dimensiuni mici – 1.800 metri pătraţi – situată în zona centrală.
Cumulând proprietăţile deja deschise cu cele aşteptate pentru trimestrul al patrului, CBRE estimează un volum total de livrări pentru anul 2013 de 168.500 metri pătraţi.
În Bucureşti sunt aproximativ 184.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în construcţie, ce ar trebui să fie livraţi între T4 2013 – T2 2015, însă cel putin alţi 600.000 metri pătraţi se află în diverse stadii de dezvoltare. Construcţia în cazul acestor proiecte începe în situaţia în care se atinge un anumit nivel al preînchirierilor, ceea ce le va asigura finanţarea atât de dificil de obţinut după 2008.
„Se înregistrează o creştere a cererii din partea chiriaşilor pentru două tipuri de suprafeţe: medii – sub 1.000 metri pătraţi şi mari şi foarte mari – peste 4.000 metri pătraţi . Doar în acest trimestru, cinci chiriaşi au semnat contracte pentru peste 4.000 metri pătraţi. Pentru viitorul apropiat estimăm că piaţa va fi împărţită între aceste două segmente de chiriaşi” a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE România.
În acest trimestru cererea a reprezentat numai 51% din activitatea totală de tranzacţionare, acesta fiind un alt indicator al intensificării activităţilor de renegociere şi reînnoire de contract din ultima perioadă.
Un aspect important pentru acest trimestru este reprezentat de semnarea a cinci contracte de preînchiriere pentru suprafeţe cu o medie de 1.000 metri pătraţi, toate pentru clădiri aflate în construcţie. Aceste tranzacţii nu reprezintă însă un trend, întrucât doar 8.700 metri pătraţi au fost preînchiriaţi de la începutul anului.
Zonele CBD şi zona Centrală au atras cea mai mare parte a cererii (circa 34% din cererea totală), iar zona Nord şi Pipera au fost dominate de reînnoiri şi renegocieri (90% din totalul reînnoirilor şi renegocierilor). Pipera a atras 47% din activitatea totală de închiriere, urmată de zona Nord cu 26%. Acest lucru nu este neobişnuit, întrucât ele găzduiesc peste 54% din stocul total din Bucureşti
Raportul mai arată că rata de neocupare variază în funcţie de clasa din care fac parte respectivele clădiri de birouri: 10,3% – clasa A, 18,3% – clasa B si 19,2% – clasa C. Totodată ratele de neocupare variază în funcţie de zonă, cu cea de vest înregistrând 6,6%, iar Pipera fiind de peste 21,5%.
Atât chiria prime cerută cât şi randamentul prime au rămas stabile ca şi în trimestrele precedente – 18euro metru pătrat pe lună, respectiv 8,25%. Chiria netă, cea care ia în calcul toate posibilele facilităţi acordate de proprietar chiriaşilor, este estimată la 92%-94% din chiria prime cerută.
“În afara Capitalei, piaţa de birouri este extrem de activă, cu peste 12.000 metri pătraţi tranzactionaţi în Timişoara, Iaşi şi Cluj Napoca de la începutul anului. Estimăm o creştere substanţială a interesului din partea chiriaşilor pentru aceste oraşe principale, cumulată şi cu o creştere a activităţii de dezvoltare / constructie spaţii de birouri. Oraşele principale din România devin foarte interesante pentru companiile de IT, nu doar pentru segmentul back-offic”, a mai spus Răzvan Iorgu.