Stiri: Economie

Activitatea din industrie, în scădere

21.02.2017

În ianuarie, activitatea din industrie a continuat să scadă, arată Barometrul Industrial IRSOP & SNSPA Facultatea de Management. Astfel, indicatorul pentru volumul producției a coborât la 35 de puncte față de 55 în noiembrie și 42 în decembrie 2016. De două luni, activitatea se află sub 50 de puncte, în plină zonă de contracție.

Indicatorul pentru stocuri a scăzut și el de la 43 în decembrie la 39 în ianuarie, semn că vânzările din stocuri sunt mai mari decât rata de reumplere a stocurilor.

Concomitent, din noiembrie până în ianuarie, indicatorul costurilor de producție a crescut de la 58 la 65 de puncte, probabil datorită cheltuielilor cu energia. Acum indicatorul se află la nivelul cel mai ridicat din ultimele 27 de luni, iar procentul firmelor care raportează creșterea costului este de peste 5 ori mai mare decât procentul celor care semnalează scăderi. De obicei, creșterea costurilor timp de 3 luni consecutiv reprezintă un semnal timpuriu de inflație și de transferare a costurilor asupra distribuției și a cumpărătorilor.

Cauza principală a declinului activității este scăderea continuă a cererii în ultimele 5 luni. Indicatorul pentru comenzi noi a coborât de la 60 de puncte în septembrie, la 35 în ianuarie. De două luni, cererea a scăzut sub pragul de 50 de puncte care desparte creșterea de contracție.

Totuși, se observă o ușoară înviorare în segmentul exportatorilor. Aşadar, indicatorul pentru comenzi la export a crescut de la 48 în decembrie la 53 în ianuarie. Importurile de materii prime și materiale s-au mișcat și ele puțin în sus, de la 50 la 51, pe fondul necesităților de producție ale firmelor exportatoare.

„Probabil că și datorită exportatorilor, indicatorul pentru comenzi neexecutate a crescut de la 41 în decembrie la 53 în ianuarie. Dar când cererea în ansamblu scade persistent, o creștere temporară a comenzilor neexecutate poate semnala și un deficit de capacitate, eventual din cauze sezoniere”, se arată în studiul citat.

Totodată, procentul indicatorilor cu valori negative în totalul indicatorilor măsurați de Barometru a scăzut de la 90% în decembrie la 65% în ianuarie.