ACVATOT

ACVATOT – de la un start-up cu nouă angajați, la o companie reper în domeniul rețelelor edilitare

01.06.2015

Compania își propune dublarea cifrei de afaceri pentru 2015, comparativ cu cea înregistrată anul trecut. ACVATOT  este o companie cunoscută atât în România, cât și peste granițe pentru soluțiile de construire si reabilitare a diferitelor tipuri de rețele edilitare, de la apă, la canalizare, gaze, rețele electrice sau de termoficare., dar și datorită multor altor tehnologii pe care societatea le propune clienților săi, autorități publice sau companii private.

Cei care nu cunosc istoria companiei nu știu că totul a pornit de la un antreprenor român, care a pus bazele companiei în anul 1991, alături de doar nouă angajați. La acea vreme, societatea realiza lucrări, de mici dimensiuni, de branșamente de apă și racorduri de canalizare. Nouă ani mai târziu, ACVATOT a fost preluată de Sade, o companie franceză, parte din grupul Veolia Environnement, iar de atunci au fost demarate proiecte de construcție și reabilitare de amploare pentru rețelele de apă și canalizare. Din 2005, compania își diversifică domeniul de activitate în domeniul rețelelor de gaz, termoficare și, mai târziu, în domeniul rețelelor electrice.

Primul contract peste granițele țării e cel din 2009, pentru lucrări specifice în Bulgaria, iar din momentul în care se pun bazele filialei Sade Bulgaria, ACVATOT devine o platformă de dezvoltare regională pentru țările din Balcani. „Tot în anul 2009, ACVATOT își consolidează angajamentele de responsabilitate socială față de comunitate. Este anul în care ia naștere Fundația ACVATOT, prin proiectele căreia compania noastră își aduce contribuția la susținerea comunităților în care activează, atât din punct de vedere al dezvoltării durabile, cât și cultural, educativ și social. În noiembrie 2011, are loc fuziunea operațională dintre ACVATOT și Veolia Water Solutions & Technologies România, unul dintre liderii în proiectarea și construirea stațiilor de tratare și epurare a apei, iar în 2012 ACVATOT și-a extins aria de intervenție și competența în sectorul energiilor regenerabile, respectiv a parcurilor eoliene și fotovoltaice”, ne-a declarat Anca Alexe, directorul executiv ACVATOT SRL.

Cele mai solicitate soluții

Ultimii ani nu au însemnat o stagnare pentru companie, anul 2013 a marcat lansarea unei noi entități Sade în Republica Moldova, a cărei implementare a fost susținută operațional și managerial de către ACVATOT.

În ceea ce privește investițiile, cele mai semnificative sunt dedicate echipamentelor și utilajelor pentru construcții și, în egală măsură, celor pentru protecția individuală și infrastructura IT. Toate aceste investiții sunt unele recurente, ACVATOT având an de an un buget dedicat special pentru acestea. Cele mai solicitate soluții tehnice rămân cele tradiționale, de reabilitare și montare a conductelor în tranșee cu săpătură deschisă, acestea fiind cele mai economice, din punct de vedere financiar. Însă, ACVATOT susține și propune constant clienților săi o gamă de tehnologii speciale, așa numitele tehnici fără tranșee: microtunelierul, forajul dirijat și forajul orizontal, inspecția video și hidrocurățarea. În contextul unui mediu urban dens sau cu importante constrângeri topografice, folosirea tehnologiilor ce nu necesită săpătură deschisă rămâne cea mai bună soluție atât pentru mediu, cât și pentru riverani”, explică Florentin Ivan, directorul operațional al  ACVATOT. 

Încurajând dezvoltarea durabilă și profitabilă, dar cu respect față de mediu, clienți, furnizori și colaboratori, atenția companiei este îndreptată mereu spre calitatea lucrărilor și a serviciilor, oferind clienților săi soluții eficiente, rezultatul unui cumul al experienței și abilitatea de adaptare la condițiile unui șantier. “Expertiza noastră în domeniul retelelor reprezintă un factor cheie pentru ACVATOT, un atu ce ne permite să propunem clienților noștri soluții alternative ce nu numai că rezolvă o problemă existentă, dar și anticipează nevoi viitoare”, a completat Florentin Ivan.

Proiecte de amploare

Unul dintre cele mai complexe proiecte în care  este implicată compania este cel pentru dezvoltarea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din orașele Deva și Simeria.

În cadrul acestui proiect ACVATOT este Antreprenor General, fiind vorba despre un proiect finanțat cu fonduri europene, care vizează montarea de aproximativ 53 de kilometri de rețele și construcția a nouă stații de pompare ape uzate, la care se adaugă automatizarea acestora. Lucrarea a presupus și noi metode de lucru, precum pipe-jacking, o tehnică de montare a conductelor printr-un microtunelier. “Un alt proiect de amploare este cel de la Bradu, județul Argeș. Acest proiect este finanțat tot prin fonduri europene și are ca obiectiv reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare. Dacă vorbim în cifre, este vorba despre aproximativ 60 de kilometri de rețele, 13 stații de pompare ape uzate, o gospodărire de apă și toate acestea până la 30 septembrie anul curent, data finalizării proiectului”, ne-a povestit Florentin Ivan, directorul operațional  ACVATOT.

Viitorul sectorului

Ultimii cinci ani au adus pentru domeniul construcțiilor o stagnare în România.

Acest lucru este cauzat, pe de o parte, de investițiile private reduse și, pe de altă parte, de timpul îndelungat necesar pentru accesarea fondurilor europene speciale. “Implementarea unor politici publice stabile și cu o viziune pe termen lung ar încuraja probabil mediul de afaceri din România. De asemenea, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene ar reprezenta un important levier de creștere pentru segmentul nostru de activitate”, sunt de părere managerii ACVATOT.

Privind planurile de viitor, conducerea ACVATOT spune că anul trecut cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 10.5 milioane de euro, iar pentru anul acesta prognoza presupune aproape dublarea acesteia, la nu mai puțin de 19 milioane de euro. “Strategia noastră vizează consolidarea parteneriatelor actuale, dar și diversificarea panelului de clienți și de servicii oferite. Vizate sunt, în special, proiectele industriale finanțate prin investiții private și cele de inginerie civilă”, ne-a declarat Jean-Michel Djeloyan, administratorul ACVATOT.

 

 

 

Citiți și despre: