FMCG

ADACONI urmărește dezvoltarea de noi parteneriate externe

01.04.2019

Compania deține în prezent 4 centre logistice, 6 depozite construite recent în Hațeg și câte un depozit în Cluj, Iași și București. Evoluția companiei Adaconi a început cu un magazin deschis în centrul orașului Hațeg, într-un moment prielnic pentru activitatea de comerț, mai ales pentru că în acel moment nu erau decât 2 – 3 magazine private în oraș. Inițial, gama produselor vândute de companie a fost foarte variată, dar cea mai mare problemă întâmpinată în desfășurarea activității comerciale a fost reprezentată de inflație, dobânda ajungând și la 120%.  Ulterior, Adaconi a dezvoltat o miniproducție de jaluzele.

Parcursul companiei a continuat către o rețea națională de birotică și papetărie cu un mic depozit în Hațeg, care vindea în Alba, Caraș-Severin, Sibiu și Hunedoara. În anul 2002, compania începe să importe branduri cunoscute ca Milan, Pensan, Carioca, Aihao, extinzându-se la nivel național prin deschiderea centrelor de distribuție din București, Cluj-Napoca și Iași. Astfel, compania deține în prezent peste 1.200 de produse ale acestor branduri internaționale, cu exclusivitate pe piața românească.

Din 2002, compania începe să importe cunoscute branduri și apoi să își deschidă centre de distribuție în București, Cluj-Napoca și Iași

„În anul 2007 s-a născut brandul DACO, care este inima aDACOni, brandul propriu al firmei. Apoi, în anul 2011 a fost înregistrat și cel de al doilea brand propriu, ECADA. Acestea au crescut în fiecare an, ajungând astfel la peste 2.400 de produse care devin tot mai cunoscute pe piața din România”, ne-a declarat Dl. Mircea Neiconi, Fondator & CEO Adaconi.

Categorii de produse

Portofoliul de produse al companiei poate fi împărțit în 5 categorii principale: articole pentru școală, instrumente de scris și corectat, hârtie și produse din hârtie, articole pentru birou și, nu în ultimul rând, craft. Cele mai bine vândute produse sunt cele din categoria articole pentru școală, cu un procent de 28,70%.

Dacă ne referim la avantajele concurențiale oferite de companie clienților și partenerilor de afaceri, putem aminti de existența brandurilor proprii – Daco și Ecada, branduri cu personalitate puternică, simpatice și jucăușe, gândite de o echipă de români pentru români.

Un alt avantaj este reprezentat de stocurile mari din depozitele proprii, marfa fiind mereu la îndemână și gata de livrare. De asemenea, clienții beneficiază de livrarea rapidă în principal prin echipa proprie de vânzări și prin curierat, în cazul vânzărilor online.

Atuul principal este însă reprezentat de faptul că în cei 28 de ani de existență au acumulat experiență în anticiparea nevoilor clienților, astfel încât Adaconi lansează periodic noi produse originale și de calitate.

Povestea brandurilor proprii Daco și Ecada

Brandul DACO a luat naștere ca una dintre cele mai bune și mai dragi metode de dezvoltare a companiei. “Ne-am dorit să putem dezvolta produsele potrivite pieței din România, pe care furnizorii noștri nu le aveau sau le introduceau într-un ritm foarte lent. Ne-am dorit să avem designuri personalizate și traduceri în limba română. Ne-am dorit produse de calitate. Așa am început”, își amintește fondatorul companiei.

Primele produse din brand au fost dosarele DACO, iar în 11 ani s-a ajuns ca acest brand să numere peste 2.000 articole.

Brandurile proprii sunt o metodă prin care Adaconi își securizează cota de piață, având control asupra dezvoltării lor

Produsele vorbesc despre calitățile lor prin numele pe care le poartă: bandă adezivă “Te lipesc de nu te vezi”, pixul care se poate șterge “Dispărel”, plicul cu burduf este cunoscut ca “Poștășuț cu burtă”. Produsele Adaconi vor să aducă zâmbete și să fie ținute minte.

ECADA este brandul economic al companiei, care a fost înregistrat în anul 2011. ECADA numără acum peste 400 de produse.

Compania deține în prezent 4 centre logistice, 6 depozite construite recent în Hațeg și câte un depozit în Cluj, Iași și București. De asemenea, există și 2 magazine deschise, unul în Hațeg și unul în Timișoara.

În parcul auto al firmei se află 46 de mașini, dintre care 25 de autoutilitare și 21 de autoturisme.

În ceea ce privește principalele canale de vânzare abordate în prezent, Adaconi deține cea mai bine organizată rețea de distribuție la nivel național. “Acoperim cu regularitate fiecare zonă a țării prin agenți și livratori proprii. Partenerii noștri sunt distribuitorii locali de papetărie, dar și magazinele de profil”, detaliază Dl. Neiconi.

Strategia Adaconi este de a crește continuu, dar sănătos

De câțiva ani, compania a încheiat un parteneriat în Republica Moldova, iar începând cu acest an va încerca să treacă de granițele României, înspre Europa. În ceea ce privește sectorul online, Adaconi a intrat pe piața vânzărilor online încă din anul 2011, cu propriul site, DACOmag, urmând mai apoi parteneriatul cu platforma eMAG Marketplace în anul 2016 și extinderea, la finalul lui 2018, pe piața din Statele Unite prin intermediul platformei Amazon.

Integritate, excelență și respect pentru oameni

În prezent, compania Adaconi numără 95 de angajați. Pentru a crea și dezvolta o cultură organizațională proprie, managementul companiei organizează anual ieșiri împreună cu toți angajații, dar și cu familile lor. Tot anual se organizează și traininguri pe departamente, pentru instruirea și dezvoltarea abilităților angajaților. Acestea sunt organizate și gândite în funcție de nevoile actuale ale firmei.

„Considerăm că ceea ce contează cel mai mult sunt cele trei valori esențiale care stau la baza companiei, iar acestea sunt: integritate, excelență și respect pentru oameni”, a precizat Dl. Mircea Neiconi.

Oamenii din echipa Adaconi sunt de fapt cei care fac o diferență în contactele menținute zi de zi

În ceea ce privește grija pentru mediu, compania are un contract privind realizarea obiectivelor anuale de reciclare, încheiat cu o firmă autorizată în acest sens, finanțând colectarea și reciclarea deșeurilor. În cadrul societății, deșeurile rezultate în urma procesului de muncă sunt sortate pe categorii (hârtie, plastic, lemn), apoi predate firmei de reciclat.

De asemenea, echipamentele electrice defecte, atât cele comercializate de către firmă, precum și cele utilizate în societate și care se defectează, sunt strânse în vederea reciclării ca și deșeuri electrice. În plus, în cadrul magazinului din Hațeg se află un recipient pentru colectarea deșeurilor de baterii și acumulatori.

Planurile de viitor ale companiei

Pe plan extern, planurile Adaconi evoluează în direcția găsirii și dezvoltării de noi parteneriate, ducând brandul DACO în câteva țări europene, dar și în dezvoltarea brandului pe piața americană, prin platforma Amazon. Parcul auto este înnoit constant, prin achiziția anuală a unor autoutilitare noi.

În ceea ce privește investițiile, compania are planuri importante: în București sunt în faza de proiectare a unui spațiu pentru depozitare și birouri cu suprafața de 1.260mp, iar în Iași se plănuiește achiziția unui teren pentru construcția unui depozit propriu. În Hațeg se finalizează, de asemenea, proiectul de mărire a suprafeței de birouri la sediul firmei, cu o suprafață totală de 170 mp.

„Fiind un domeniu cu potențial mare, investițiile pe care le facem sunt pe măsură și direcționate înspre mai multe canale de promovare atât online, cât și offline”, a declarat, în încheiere Dl. Mircea Neiconi, Fondator & CEO Adaconi.

Evoluția pozitivă recentă se reflectă și prin creșterea cifrei de afaceri –  în anul 2018, acest indicator a fost îmbunătățit cu nouă procente,  iar pentru anul în curs, Adaconi își propune o creștere de 10%.