Aderarea Romaniei la Schengen

Aderarea României la Schengen. Solicitarea făcută de Parlamentul European

11.12.2018

Aderarea României la Schengen. Deputații europeni cer aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Astfel, Parlamentul European solicită miniștrilor UE să accepte aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Aderarea României la Schengen. Solicitarea adresată Consiliului UE

Europarlamentarii au reiterat marți solicitarea la adresa Consiliului UE de a lua o decizie rapidă și afirmativă în privința aderării cu drepturi depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Aderarea României la Schengen. 514 voturi pentru

Rezoluția non-legislativă a fost adoptată cu 514 voturi pentru. De asemenea, au fost 107 împotrivă și 38 de abțineri.

Parlamentarii din PE consideră că o aderare în două etape – prima cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, urmată și de eliminarea controalelor și la frontierele terestre – ar ridica o serie de riscuri și ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spațiului Schengen.

Așadar, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, sunt de părere deputații europeni.

De asemenea, Parlamentul European cere miniștrilor UE să ia o decizie și în privința aderării Croației la Spațiul Schengen.

Aderarea României la Schengen. Efectele amânării unei decizii

Conform sursei citate, amânarea aderării depline a României și Bulgariei a produs repercusiuni negative, nu doar la adresa celor două state, ci și pentru Uniunea Europeană, ca un întreg, consideră deputații.

Aceștia au evidențiat faptul că menținerea controalelor la frontierele interne sau reintroducerea lor în spațiul Schengen subminează încrederea cetățenilor în procesul de integrare și în instituțiile europene.

Aderarea României la Schengen. Impact economic negativ

În plus, amânarea are și un impact economic negativ asupra pieței interne UE și a exporturilor și importurilor din România și Bulgaria, sunt de părere deputații.

Deputații PE au subliniat că extinderea spațiului Schengen sau libertatea de mișcare a cetățenilor europeni nu ar trebui periclitate de deficiențele altor politici UE cum ar fi politicile privind azilul și migrația.

Aderarea României la Schengen. Un pas în plus

„Astăzi Parlamentul a făcut un pas în plus față de repetatele apeluri pentru aderarea imediată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, insistând pentru o aderare deplină cu toate frontierele – terestre, maritime și aeriene. Respingem categoric aderarea parțială, fiindcă nu doar că nu are nicio justificare legală, dar provoacă și repercusiuni economice, sociale și politice negative la adresa întregii Uniuni Europene”, a spus Raportorul Sergei Stanishev (S&D, BG).

Citește și Rata inflației 2018. Cum s-au modificat prețurile în noiembrie?

 

 

Citiți și despre: