Stiri: Agricultura

Planul strategic PAC 2023-2027.

Admitere licee agricole 2023: Gradul de ocupare a locurilor este de 82%

08.08.2023

Admitere licee agricole 2023. Situaţia admiterii la liceele agricole pentru anul şcolar 2023-2024 a fost înregistrată şi centralizată după repartizarea elevilor în prima etapă de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvăluind o perspectivă asupra mediilor de admitere şi gradului de ocupare al acestor instituţii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) însă numărul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este în creştere: 3414 în 2023 faţă de 3040 în 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explică prin creşterea cu 686 a numărului de locuri în anul 2023.

Liceele agricole depun eforturi consistente

Liceele agricole depun eforturi consistente pentru a creşte interesul tinerilor pentru meseriile agricole şi îşi îmbunătăţesc continuu programele educaţionale pentru a rezolva o problemă persistentă: elevii sunt încă reticenţi în a alege specializările agricole, considerându-le mai puţin competitive sau nesatisfăcătoare din punct de vedere financiar.

Cu toate că liceele tehnologice agricole au încercat să se adapteze la cerinţele unei agriculturi tot mai tehnologizate şi competitive, mediile mici de admitere reprezintă o provocare majoră. În contextul unei economii în schimbare şi al cerinţelor ridicate ale pieţei muncii, este crucial ca tinerii să fie încurajaţi să îşi urmeze vocaţia în domeniul agricol. Totuşi, aceasta necesită eforturi concertate din partea autorităţilor şi a instituţiilor de învăţământ pentru a promova o imagine pozitivă a agriculturii şi a oportunităţilor de carieră pe care acest domeniu le oferă.

Admitere licee agricole 2023. Perspectiva pozitivă

„Deşi gradul de ocupare a scăzut uşor, faptul că au fost oferite un număr mai mare de locuri înseamnă că liceele agricole continuă să se dezvolte şi să răspundă nevoilor tot mai mari ale elevilor interesaţi să urmeze o carieră în domeniul agricol. Cu perspectiva pozitivă a creşterii sectorului agricol din România şi a oportunităţilor de angajare pe piaţa muncii, este de aşteptat ca interesul pentru liceele agricole să crească şi să ofere un mediu propice viitorilor specialişti în agricultură. Un rol important revine şi fermierilor şi companiilor de agribusiness pentru dezvoltarea de parteneriate de practică, mentorat şi burse pentru a încuraja implicarea activă a elevilor în activităţile agricole moderne şi a le demonstra potenţialul carierei în acest domeniu dinamic şi esenţial pentru ţară.” a declarat Crenguţa Bărbosu, Senior Manager în cadrul Fundaţiei World Vision România.

Agricultura, un pilon esenţial al economiei

Agricultura rămâne un pilon esenţial al economiei, iar cererea de specialişti în acest domeniu este în creştere continuă. Contrar percepţiei comune, salariile din domeniul agricol sunt foarte competitive, oferind posibilităţi de avansare în carieră şi contribuind la dezvoltarea comunităţilor locale.

Prin urmare, încurajarea tinerilor să urmeze o carieră în domeniul agricol este crucială pentru asigurarea unui viitor sustenabil în agricultură. Cu programe educaţionale actualizate şi echipamente de ultimă generaţie, liceele agricole oferă elevilor toate resursele necesare pentru a-şi construi o carieră de succes în acest domeniu dinamic.

Citește și Tendințele globale de consum pentru 2023