Slide

Stiri: Sanatate

Adrian Grecu este noul Președinte al APMGR

17.03.2017

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunță alegerea lui Adrian Grecu, Country Manager Mylan România, pentru mandatul de Președinte al APMGR, în cadrul Adunării Generale din data de 14 martie 2017. Cu aceeași ocazie, APMGR l-a ales în poziția de membru al Consiliului Director APMGR pe Dragoș Damian, CEO Terapia – a Sun Pharma company. Din Consiliul Director, mai fac parte Amelia Tătaru, Director General Krka, Daniel Bran, Country Manager Accord Healthcare şi Viorica Preduna, Director General Alvogen România.

Adrian Grecu are o expertiză vastă în cadrul industriei farmaceutice, bazată pe mai mult de 16 ani de experiență la nivel local, precum şi în roluri regionale și internaționale. El conduce operaţiunile Mylan România din 2015 – odată cu achiziţia, de către compania americană, a portofoliului de medicamente mature al Abbott Laboratories. În prezent, Grecu coordonează în România o echipă de 130 de angajați. Anterior, Grecu a lucrat în cadrul companiilor Abbott Laboratories și Eli Lilly, unde a deținut funcții de conducere în diferite divizii naționale și internaționale. Adrian Grecu este licențiat în Fizică și Chimie, în cadrul Universității București și deține un MBA bilingv (engleza/spaniolă) cu specializarea Management General de la Institutul de Studii Superioare ale Întreprinderii (IESE) din cadrul Universității din Navarra, Barcelona.

Din noul rol de Președinte al APMGR, Adrian Grecu își propune să coopereze cu autoritățile care au atribuții în domeniul sănătății pentru a creşte accesul pacienţilor la medicamente accesibile, prin operarea unor modificări urgente la taxa clawback, principalul obstacol în accesul pacienților la medicamente și una dintre cauzele scăderii investițiilor industriale din sectorul farmaceutic.

“Povara fiscală la care taxa clawback supune producătorii de medicamente generice a devenit nesustenabilă pentru o bună parte dintre aceștia, iar rezultatul este dispariția medicamentelor generice esențiale de pe piaţă și limitarea sau închiderea unor capacități locale de producție, cu efecte sociale și economice ireversibile” a declarat Adrian Grecu, Președinte al APMGR.

Totodată, APMGR susține creșterea accesului la medicamente cu prețuri accesibile, în beneficiul pacienților și al sistemului de sănătate, informarea pacienților din România cu privire la medicamentele generice, crearea unui cadru de reglementare echitabil pentru medicamentele generice, identificarea și îndepărtarea tuturor barierelor de acces pentru medicamentele generice din sistemul de sănătate din România, reluarea investițiilor operaționale și industriale în România, în condițiile în care mediul de afaceri devine mai previzibil și sustenabil.