“Este nevoie de programe consecvente de finanţare, pe termen mediu, nu de la un an la altul” – spun oficialii companiei. Cu 13 ani de experiență pe plan local, compania AECOM deține în prezent opt birouri regionale în România.
Societatea oferă o gamă variată de servicii, de la proiectare, asistenţă tehnică şi supervizarea lucrărilor de construcţie, la management de proiect şi cost, iar echipa puternică, formată din peste 240 persoane, constituie o parte importantă a reţelei de experţi la nivel mondial. “AECOM activează în România de peste un deceniu, prin companiile predecesoare Inocsa, Savant şi URS. Primele contacte cu piaţa românească au avut loc în anul 2000, când compania spaniolă de consultanţă şi proiectare Inocsa a decis să îşi extindă activitatea în Europa de Est. La vremea respectivă, fondurile pre-aderare precum ISPA şi PHARE, precum şi celelalte proiecte finanţate de instituţii ca Banca Mondială, BERD şi Banca Europeană de Investiţii, ofereau resursele necesare pentru a menţine o prezenţă constantă”, ne-a declarat Alfredo Biosca, Country Manager AECOM INGENIERIA SRL, care a adăugat faptul că a fost luată în considerare o strategie sustenabilă de dezvoltare pe termen mediu şi lung. ”Strategia noastră s-a bazat pe angajarea personalului local, susţinut permanent de echipa de management din biroul central”, spune oficialul companiei.
Anul trecut a fost unul de referinţă pentru AECOM, întrucât compania a preluat societatea URS, dublându-și astfel numărul de angajaţi la nivel mondial şi diversificând oferta de servicii. “La nivel local, aceasta înseamnă experienţă în domeniile petrol şi gaze, inginerie structurală, inginerie electrică şi inginerie mecanică. Colegii noştri au lucrat la nivel mondial pentru ConocoPhillips, Qatargas, Pringles şi Caterpillar printre alţii, iar această experienţă combinată ne poziţionează în topul companiilor de inginerie din România”, explică Alfredo Biosca.
Proiecte și soluții
Abordarea integrată este cea mai importantă diferență dintre AECOM și principalii competitori, spun oficialii companiei, iar expertiza globală în cadrul proiectelor se traduce prin soluţii inovatoare pentru toate tipurile de proiecte, de la cele mici, până la proiecte de amploare, care utilizează tehnologii de ultimă oră. “Prin <abordare integrată> înţelegem susţinerea şi consilierea clientului în toate stadiile proiectului, de la planificare până la încheiere şi perioada de notificare a defectelor”, explică Country Managerul AECOM INGENIERIA.
Proiectele de referință ale companiei sunt foarte multe, dar și foarte diversificate. De exemplu, compania a fost implicată în proiectarea şi supervizarea a 179 kilometri de autostradă din cei 332 kilometri implementaţi din 2011 până în prezent. Mai precis, AECOM a proiectat și supervizat loturi pentru secţiunile Orăştie – Sibiu, Lugoj – Deva, Timişoara – Lugoj şi Deva – Orăştie. “În plus, oferim proiectare pentru lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda. Tot pe sectorul de transporturi, am câştigat recent elaborarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu – Făgăraş şi Târgu Mureş – Ditrău”, spune Country Managerul AECOM.
În ceea ce privește sectorul de apă, se oferă management de proiect la staţia de epurare Glina, dar şi pentru extinderea sistemelor de apă şi canalizare din mai multe judeţe printre care Bistriţa – Năsăud, Argeş, Sibiu, Braşov şi Mureş. “Un alt proiect de amploare este extinderea fabricii de cauciucuri Pirelli din Slatina, unde oferim management de proiect şi supervizarea lucrărilor de construcţie. Este vorba de mai multe clădiri şi depozite cu o suprafaţă de peste 50.000 de metri pătrați. Tot pe sectorul de arhitectură şi consultanţă avem extinderea şi moderrnizarea spitalului de pediatrie Victor Gomoiu din Bucureşti”, ne-a declarat Alfredo Biosca.
Departamentul de mediu a fost implicat în mai multe proiecte de mare amploare, printre care construcția unor stații de bioremediere și reabilitare a lagunelor interne ale rafinăriei Arpechim, pentru OMV Petrom.
Toate acestea în timp ce parte din echipa locală este implicată în proiectarea a 14 poduri aferente metroului din Riyadh și o altă echipă, detaşată în Marea Britanie, oferă proiectare pentru mai multe autostrăzi.
Evoluția sectorului
Sectorul public este unul foarte imprevizibil pe plan local, dar cu toate acestea compania a înregistrat rezultate bune în lucrările de infrastructură dezvoltate. Exemplu în acest sens sunt lucrările pentru autostradă, AECOM fiind implicată în peste jumătate din totalul kilometrilor de autostradă construiți din 2011 și până în prezent. Mai mult decât atât, compania este implicată în dezvoltarea Master Planului General de Transport, document pe baza căruia se vor derula investiţiile din următorii ani. În plus, există lucrări în derulare pe sectorul apă.
În ceea ce privește sectorul privat, evoluția a fost una constantă, spun oficialii companiei, de la proiectele rezidenţiale întreprinse acum câţiva ani, până la cele industriale care se desfășoară în prezent.
Cu toate acestea, în cadrul sectorului de activitate există probleme care îngreunează procesele. “Una din principalele probleme care împiedică absorbţia fondurilor europene este desfăşurarea procesului de achiziţii publice, în special perioada îndelungată de lansare a unei proceduri pentru atribuirea unui contract şi semnarea acestuia. Apoi, în perioada implementării proiectelor, intervin modificări sau abateri de la cerinţele şi specificaţiile tehnice iniţiale, care conduc la sistarea proiectelor. Un al doilea aspect cu impact negativ este alocarea unui buget redus şi stabilirea unei perioade de desfăşurare scurte, în special pentru contractele de proiectare sau pentru componenta de proiectare din cadrul contractelor de tip <proiectare şi construcţie>. De asemenea, trebuie să se ţină cont de perioada necesară pentru obţinerea avizelor, permiselor şi autorizaţiilor care trebuie incluse în documentele de proiectare”, este de părere Alfredo Biosca, Country Manager AECOM INGENIERIA.
Stabilirea celei mai bune oferte tehnice trebuie realizată în funcție de calitatea și cantitatea promise și nu prețul cel mai scăzut, consideră conducerea AECOM, iar la momentul demarării unui proiect existenţa fondurilor necesare pentru implementarea acestuia trebuie să fie o certitudine, fără a exista posibilitatea schimbării situaţiei. „Este nevoie de programe consecvente de finanţare pe termen mediu, nu de la un an la altul”, explică Country Managerul AECOM INGENIERIA.
Strategie pentru viitor
AECOM caută continuu noi modalități prin care se poate diversifica afacerea şi îmbunătăți modul de livrare pentru proiecte. Tocmai de aceea, investițiile permanente sunt unele direcționate spre dezvoltarea ofertei de servicii, intrarea pe noi pieţe şi extinderea prezenţei geografice.
Obiectivul AECOM este să devină cea mai mare companie de infrastructură complet integrată din lume
Cu o cifră de afaceri de aproximativ 53 milioane de lei, înregistrată în 2014, oficialii AECOM estimează ca anul curent să aducă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de lei. “Pentru a-şi atinge obiectivul de a deveni cea mai mare companie de infrastructură complet integrată din lume, AECOM a dezvoltat o strategie pe termen lung numită Vision 2020, care se bazează pe valorile noastre de bază: integritate în tot ceea ce facem, angajaţii ca cea mai valoroasă resursă a noastră, clienţii – succesul nostru este măsurat de succesul clienţilor noştri, excelenţă în toate serviciile noastre, inovaţie, siguranţă şi capacitatea de a ne adapta la schimbări. Strategia de dezvoltare este construită în jurul nevoii de oameni talentaţi şi dedicaţi, care să aibă capacitatea de a diferenţia AECOM de competitori prin furnizarea de servicii la cea mai înaltă calitate”, ne-a declarat Alfredo Biosca, Country Manager AECOM INGENIERIA.