Stiri: Logistica

Trafic aerian aeroporturi București 2023.

Aeroportul din Cluj, amendat de Consiliul Concurenţei

05.05.2020

Aeroportul din Cluj. Consiliul Concurenței a amendat R.A. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Motivum este următorul: abuz de poziție dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei a refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară. Astfel, s-au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Aeroportul din Cluj. Prima amendă din industria aviaţiei

Aceasta este prima amendă aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.

„Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services SA la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, anunţă Consiliul Concurenţei.

Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016. Acest lucru s-a realizat în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services SA. Este vorba de singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România.

Aeroportul din Cluj. Decizia poate fi atacată

Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată. Aceasta poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Asistența juridică a Romanian Airport Services pe parcursul investigației a fost asigurată de către societatea de avocați Furtună și Asociații, specializată în dreptul aviației.

Despre Romanian Airport Services

Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling. Aceasta activează pe zece Aeroporturi din România. Compania asigură din 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave.

Aeroportul din Cluj, al doilea cel mai mare din ţară

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este o regie autonomă ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj. Aeroportul a înregistrat în 2019 un trafic de aproximativ 2.920.000 de pasageri.

Aeroportul din Cluj este al doilea cel mai mare aeroport din ţara noastră.

Citeşte şi Wizz Air lansează cinci curse noi