Aeroportul Timișoara sărbătorește 80 de ani de la aterizarea primului avion (cursă tehnică), având echipajul pilot Dumesnil, mecanic Desal și pasagerul Polihroniade Vacas. Cu această ocazie, sâmbătă, Aeroportul organizează un spectacol aviatic la care toți bănățenii să aibă un prilej de sărbătoare.
În 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucție al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locația în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).
În 1941, aeroportul a fost mutat la Moșnița, după ce construcția a durat 5 ani, însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăților întâmpinate la finanțarea lucrărilor și la solul impropriu, se renunță la proiect și de ia decizia mutării la Moșnița. Nouă, pe un teren de 91 de ha, izlaz comunal.
Aeroportul funcționează pe actualul amplasament din 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne. O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern și internațional. Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago și New York.
În 1989, în timpul Revoluției, Aeroportul devine o zonă importantă cu o desfășurare impresionantă de forțe. În zilele Revoluției pe aici trec generali, miniștri și delegați trimiși special de la București de către cuplul prezidențial pentru a reprima revoltele de la Timișoara.
După Revoluție, Aeroportul devine un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice și sociale. În următorii ani au loc investiții mari precum reparații capitale la pista de decolare-aterizare, construcția halei cargo, modernizarea și extinderea aerogării, achiziția de echipamente.
Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănățeanul Traian Vuia.
„Pentru mine, cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag și cu melancolie, ci reprezintă și o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne așteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanțare al programelor europene și chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier și feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani și s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi”, a declarat directorul Aeroportului Internațional Timișoara, Daniel Idolu.