Stiri: Logistica

Aeroportul Internațional Timișoara a primit o nouă certificare

25.05.2017

Aeroportul Internațional Timișoara este primul aeroport din România certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, cu respectarea cerințelor stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 139/2014. Noul certificat atestă că Aeroportul Internațional Timișoara îndeplinește cerințele de fond și cele esențiale privind aerodromurile, stabilite de Regulamentul (UE) 216/2008 și regulile sale de implementare stabilite prin Regulamentul (UE) nr.139/2014. Prin condițiile noului certificat se atestă caracteristicile pistei de aterizare-decolare cu cod de referință 4D, operare în condiții de vizibilitate redusă și un sistem de management conform normelor Agenției Europene Privind Siguranța Aviației Civile EASA.

Aşadar, la aeroportul din Timișoara, aeronavele pot ateriza în condiții meteo cu vizibilitate scăzută pe ambele direcții de aterizare (dinspre Est și dinspre Vest), fiind singura pistă din țară dotată la acest nivel pentru proceduri de aterizare în condiții de vizibilitate redusă, categoria II/IIIA. Cele două direcții de aterizare și decolare pe categoria II/IIIA oferă un avantaj aeroportului, fiind astfel reduse la minim întârzierile cauzate de condițiile meteo nefavorabile și în special de condițiile de vizibilitate redusă.

În plus, categoria aerodromului — 4D, dovedește că la Timișoara pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum AIRBUS A310 sau BOEING 767.

„Aceste investiții realizate în vederea certificării nu sunt vizibile sau tangibile pentru publicul larg, însă sunt de mare importanță pentru funcționarea unui aeroport la standarde europene și conferă un grad maxim de siguranță pentru pasageri. Această certificare dovedește încă o dată că Aeroportul Internațional Timișoara îndeplinește standardele cele mai înalte din punct de vedere operațional și al siguranței. Faptul că am intrat într-un sistem european de auditare a calității ne satisface în acest moment, dar ne și obligă pe viitor. Important este că pentru pasageri, este o confirmare în plus că transportul aerian, pe lângă faptul că este cel mai rapid, este și cel mai sigur mod de transport public”, a declarat directorul AIT, Daniel Idolu.

Certificatul a fost obținut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesională continuă a angajaților pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea și redactarea documentației specifice, lucrări la infrastructură și modificări calitative și de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit foarte riguros. Pe parcursul conversiei ce a durat 12 luni au fost organizate 3 etape de evaluare a infrastructurii și a documentației relevante efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorității Aeronautice Civile Române, care au fost finalizate cu obținerea de către A.I.T. a unui certificat care obligă la menținerea acestui standard de siguranță pentru pasageri și aeronave.