Stiri: Constructii

Afaceri de 585 milioane euro pentru Wienerberger AG, în primul trimestru

12.05.2014

Wienerberger AG a înregistrat în primul trimestru din acest an o creştere de 19% a cifrei de afaceri, la 585 milioane euro. Avansul a fost susţinut de condiţiile meteo favorabile din timpul iernii, precum şi de măsurile continue de optimizare a costurilor. Compania a mai anunţat că EBITDA operaţional a crescut semnificativ, de la 2 milioane euro, în primul trimestru al anului trecut, la 28 milioane euro, în perioada ianuarie-martie 2014.

 “Toate ariile noastre de business din Europa au beneficiat de condiţiile meteorologice favorabile. Anul trecut, multe regiuni de pe continent erau acoperite de zăpezi care au durat până în aprilie, însă anul acesta activitatea în construcţii s-a derulat aproape continuu, datorită temperaturilor mai ridicate. Prin urmare, am înregistrat creşteri semnificative ale volumelor de cărămizi, ţevi şi pavele în primele trei luni ale anului”, a declarat Heimo Scheuch, Chief Executive Officer al Wienerberger AG, cu privire la evoluţia rezultatelor financiare.

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcţii a beneficiat cel mai mult de vremea bună, în condiţiile în care creşterea din sectorul construcţiilor datorată condiţiilor meteo din Europa a generat un avans de două cifre în toate grupele de produse.

Astfel, afacerile diviziei s-au majorat cu 29%, iar EBITDA operaţional cu 26 milioane de euro.

“Aceste rezultate au fost de asemenea susţinute de economiile de costuri şi de preţurile medii uşor mai ridicate. Această divizie a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea profitului grupului în primul trimestru din 2014”, au explicat reprezentanţii Wienerberger.

Divizia Europeană de Ţevi şi Pavele a raportat la rândul său o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului în perioada analizată. Astfel, afacerile diviziei au avansat cu 11%, în timp ce EBITDA operaţional a crescut cu circa 3 milioane de euro.

“Producătorul de ţevi de plastic Pipelife a beneficiat de asemenea de condiţiile meteo bune din Europa, însă nu a reuşit să repete rezultatele record înregistrate în proiectele internaţionale de ţevi industriale şi speciale, în primul trimestru al anului trecut”, a mai anunţat compania.

Declin de 4% pe piaţa din SUA

În schimb, în perioada analizată divizia din America de Nord a avut un declin de 4% a cifrei de afaceri şi de circa 2 milioane euro al EBITDA operaţional, în condiţiile în care în regiunile de est şi sud-est din SUA şi Canada iarna a fost extrem de severă. Din acest motiv, activitatea în construcţii s-a desfăşurat la un nivel foarte redus, înregistrându-se minime record în primele trei luni ale acestui anului.

Rezultatele tuturor grupelor de produse au fost mai slabe, acestea mai fiind afectate, de asemenea, şi de preţurile medii mai mici, ca urmare a presiunilor competitive tot mai mari de pe piața de cărămizi din Statele Unite.

Compania va reveni pe profit în acest an

Pentru acest an Wienerberger estimează că grupul va reveni pe profit, cu un EBITDA operaţional previzionat de aproximativ 300 milioane de euro.

“Rezultatele foarte bune înregistrate de Wienerberger în primul trimestru confirmă ţintele comunicate pentru întreg anul financiar 2014. Deşi industria construcţiilor a realizat anumite achiziţii în avans ca urmare a condiţiilor meteo blânde, aceasta nu va afecta tendinţa de creştere de pe pieţele noastre tradiționale şi nu ar trebui să aibă un efect major asupra rezultatelor aferente întregului an financiar. Un alt factor important se referă la rezultatele foarte bune din industria construcţiilor din ultimul trimestru al anului trecut, datorate condiţiilor meteo, rezultate care nu vor fi uşor de repetat,” a afirmat Heimo Scheuch.

În plus, implementarea planificată a măsurilor de restructurare ar trebui să genereze în acest an o optimizare a costurilor estimată la 17 milioane euro.