Afaceri pe banii partenerilor şi clienţilor: Creditul furnizor se extinde tot mai mult în România

23.08.2017

În economia ţării noastre, afacerile pe banii partenerilor şi clienţilor au devenit o adevărată modă. Astfel, în lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plăţile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanţare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic. Conform unui studiu realizat de KeysFin, 75% dintre firmele din România au ajuns să apeleze la această soluţie, în condiţiile în care finanţarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

Anul trecut, valoarea datoriilor comerciale înregistrate de companiile româneşti a depăşit nivelul de 306,6 miliarde de lei, sumă cu circa 100 de miliarde de lei mai mare decât în 2009 (213,3 mld. lei).

Câte firme au datorii comerciale?

Astfel, nu mai puţin de 400.000 de firme, care reprezintă 64% din economie, înregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.

De asemenea, creditul comercial reprezenta, în 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decât valoarea creditului bancar (133 mld. lei).

Clasamentul datornicilor

Cele mai mari datorii comerciale le înregistrau firmele din industrie (117 mld. lei), în creştere cu peste 30% faţă de anul precedent (72 mld. lei). În clasamentul realizat de KeysFin urmează societăţile din comerţ, cu datorii comerciale de 80,6 miliarde lei, cele din servicii şi utilităţi (34,6 mld. lei) şi construcţii-imobiliare (29,4 miliarde lei).

Datorii comerciale importante înregistrau, în 2016, şi societăţile din agricultură (13,5 mld. lei), transporturi (11,6 mld. lei) şi hoteluri şi restaurante (2,3 mld. lei), în timp ce alte domenii aveau datorii comerciale de peste 11 miliarde lei.

„Faţă de anul 2015, plăţile restante au atins nivelul de 102 miliarde lei, furnizorii restanţi reprezentând 45% din total. Semnificativ este faptul că valoarea furnizorilor restanţi de peste 1 an se situa la 29 miliarde de lei, sumă aproape dublă faţă de furnizorii restanţi de peste 30-90 zile. Este un indicator semnificativ care arată situaţia reală în privinţa dinamicii plăţilor în economie”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Perioada medie de încasare a creanţelor

Perioada medie de încasare a creanţelor se situa la 95 de zile în 2016, în timp ce perioada medie de plată a datoriilor curente se situa la nivelul de 176 zile.

Datoriile se plătesc cel mai greu în sectorul construcţiilor, în medie la 370 de zile, în timp ce banii se recuperează cel mai dificil în agricultură, în medie la 156 de zile. Alte domenii cu potenţial de risc, din acest punct de vedere, sunt industria extractivă, activităţile profesionale şi tehnice, sectorul energetic şi HORECA.

„Pe fondul creşterii economice semnificative din ultimii ani, dinamica plăţilor s-a îmbunătăţit, însă prea puţin pentru a conta cu adevărat în relaţiile comerciale. În timp ce în România, furnizorii restanţi reprezintă 45%, la nivel european media este de 40,3%. Din punct de vedere sectorial, singura ramură economică în care disciplina la plată s-a îmbunătăţit în ultimii ani a fost industria (-2,6%), în timp ce la polul opus se află construcţiile şi imobiliarele (+5%) şi agricultura (+3,1%)”, spun experţii Keysfin.

Cum de s-a ajuns ca creditul comercial să reprezinte principala modalitate de finanţare în economia românească? Conform Keysfin, răspunsul este unul simplu:

„Creditul comercial este nepurtător de dobândă. Îţi permite să derulezi afaceri fără să înregistrezi costuri suplimentare, acestea fiind pasate, practic, în sarcina partenerilor. Chiar dacă, la prima vedere, pare că economia are o lichiditate optimă, realitatea este cu totul alta. Banii circulă greu, iar pericolul de blocaj financiar este încă le un nivel ridicat. Pe lanţul economic, majoritatea firmelor suferă de lipsă de lichiditate, astfel că oricând pot intra în blocaj, în incapacitate de plată”, explică experţii KeysFin.

 

 

 

 

Citiți și despre: